Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Yusuf KarataÅŸ

3 april Diyarbakır, Turkije

 YusufKaratas

Aangeklaagde: Yusuf KarataÅŸ

Mediatitel en functie: dagblad Evrensel - columnist

Aanklacht: oprichten van en leidinggeven aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: 15 tot 22,5 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbakır 9e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Yusuf Karataş, columnist van het onafhankelijke dagblad Evrensel, is op 27 juli 2017 gearresteerd, tijdens een op Diyarbakır gerichte operatie tegen het Democratische Samenleving Congres(DTK): een samenwerkingsverband van pro-Koerdische ngo's. Karataş wordt beschuldigd van het 'oprichten en leiding geven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn functie bij Evrensel en zijn deelname aan DTK-activiteiten.

 

Evrensel berichtte dat onderzoekers vroegen aan Karataş waarom hij had deelgenomen aan protesten tegen de massamoord in 2011 in Roboskî, waarbij 34 Koerdische burgers omkwamen tijdens een bombardement van de Turkse luchtmacht.

 

Karataş werd op 22 september op borgtocht vrijgelaten, nadat hij 57 dagen gedetineerd was geweest in de Diyarbakır D-type Gevangenis. Tijdens de meest recente zitting op 30 mei verzocht Karataş om het opheffen van de juridische controle die aangeklaagden verplicht elke week naar het gerechtshof te komen om een register te ondertekenen. Het Hof besloot dat hij dit nu één keer per maand kan doen.

 

Tijdens de meest recente zitting op 21 november 2018 stelde KarataÅŸ dat de aanklacht tegen hem politiek gemotiveerd is. De openbare aanklager eiste tussen vijftien en 22,5 jaar gevangenisstraf tegen de journalist.

 

Het Hof stelde de rechtszaak uit naar 3 april 2019.