R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Yusuf Karata┼č

11 september Diyarbak─▒r, Turkije

 YusufKaratas

Aangeklaagde: Yusuf Karata┼č

Mediatitel en functie: dagblad Evrensel - columnist

Aanklacht: oprichten van en leidinggeven aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: 15 tot 22,5 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbak─▒r 9e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Yusuf Karata┼č, columnist van het onafhankelijke dagblad Evrensel, is op 27 juli 2017 gearresteerd, tijdens een op Diyarbak─▒r gerichte operatie tegen het Democratische Samenleving Congres(DTK): een samenwerkingsverband van pro-Koerdische ngo's. Karata┼č wordt beschuldigd van het 'oprichten en leiding geven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn functie bij Evrensel en zijn deelname aan DTK-activiteiten.

 

Evrensel berichtte dat onderzoekers vroegen aan Karata┼č waarom hij had deelgenomen aan protesten tegen de massamoord in 2011 in Robosk├«, waarbij 34 Koerdische burgers omkwamen tijdens een bombardement van de Turkse luchtmacht.

 

Karata┼č werd op 22 september op borgtocht vrijgelaten, nadat hij 57 dagen gedetineerd was geweest in de Diyarbak─▒r D-type Gevangenis. Tijdens de meest recente zitting op 30 mei verzocht Karata┼č om het opheffen van de juridische controle die aangeklaagden verplicht elke week naar het gerechtshof te komen om een register te ondertekenen. Het Hof besloot dat hij dit nu ├ę├ęn keer per maand kan doen.

 

Tijdens de meest recente zitting op 21 november 2018 stelde Karata┼č dat de aanklacht tegen hem politiek gemotiveerd is. De openbare aanklager eiste tussen vijftien en 22,5 jaar gevangenisstraf tegen de journalist.

 

Het Hof stelde de rechtszaak uit naar 3 april 2019. Tijdens deze zitting besloot het Hof het reisverbod tegen Karata┼č te verlengen en geluidsopnamnes die hij heeft gemaakt te analyseren.

 

De volgende zitting cindt plaats op 11 september 2019.