R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenirin Kabak癟覺

3 december Istanbul, Turkije

sirinkabakci

irin Kabak癟覺, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is op 1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zij zou vermeende banden hebben met de G羹len-beweging, de organisatie die de Turkse regering ervan beschuldigt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten.

Lees meer...
 

Hayri Demir, Sibel H羹rta en negen andere personen

3 december Ankara, Turkije

hurtas demir resized

Sibel H羹rta, correspondent in Ankara voor Art覺 Tv, en Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, zijn aangeklaagd op beschuldiging van het 'aanzetten tot haat en verdeeldheid' en het bedrijven van 'terroristische propaganda via de media'. De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf ge禱ist die kan oplopen tot tien jaar en zes maanden. Hij diende zijn aanklacht tegen beide journalisten samen in met de dossiers van tien andere gedaagden, vanwege hun verslaggeving en posts op social media over een Turkse militaire operatie in Afrin, Syri禱.

Lees meer...
 

Serta癟 Kayar

4 december Diyarbak覺r, Turkije

sertackayar

Serta癟 Kayar, een freelance fotojournalist, wordt vervolgd op beschuldiging van 'leidinggeven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn journalistieke werkzaamheden. De aanklacht is mede gebaseerd op foto's die hij in 2011 en 2012 heeft gemaakt. Pas zes jaar later werd een gerechtelijk onderzoek tegen hem gestart.

Lees meer...
 

Mehmet Baransu en Murat evki oban

4 december Istanbul Turkije

mehmetbaransu

Mehmet Baransu, voormalig columnist van de inmiddels gesloten krant Taraf, en voormalig hoofdredacteur Murat evki oban, worden beschuldigd van het in bezit hebben en onthullen van geheime documenten op basis van een artikel dat in 2013 is gepubliceerd. De aanklacht is ingediend na een klacht van de Nationale Veiligheidsdienst (M襤T). Hierin wordt beweerd dat de journalisten in het bezit waren van geheime M襤T-documenten en deze via de pers hebben onthuld. Tegen hen worden gevangenisstraffen tot 52 jaar ge禱ist.

Lees meer...
 

Ergin alar

5 december Mersin, Turkije

ergin-癟alar resized

Ergin alar, verslaggever van het persagentschap Mezopotamya (MA), wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda'. alar is op 16 augustus 2019 gedetineerd en kwam op 20 augustus voorwaardelijk op vrije voeten.

Lees meer...
 

Kenan K覺rkaya

5 december Ankara, Turkije

kenankirkaya resized

Kenan K覺rkaya, journalist van het per decreet gesloten pro-Koerdische dagblad Yeni Yaam, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege zijn columns en social media posts over het beleid van de Turkse autoriteiten in relatie tot de Koerdische kwestie.

Lees meer...
 

Ahmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin ongar, Y覺ld覺ray Our en Tuncay Op癟in

10-12 december Istanbul, Turkije

tarafdavasi

Vijf journalisten van het inmiddels gesloten dagblad Taraf zijn op basis van verschillende aanklachten beschuldigd en in verband gebracht met een vermeende militaire staatsgreep in 2010 onder de naam 'Balyoz-operatie'. Zij worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving over rechtszaken tegen generaals die deze staatsgreep zouden hebben gepland. Deze generaals zijn vrijgesproken, terwijl de rechtszaken tegen de journalisten worden voortgezet.

Lees meer...
 

Semiha ahin en P覺nar Gay覺p

11 december Istanbul, Turkije

pinargayip semihasahin

Semiha ahin - redacteur van het persagentschap Etkin (ETHA) - en P覺nar Gay覺p - verslaggever van ETHA - zijn gearresteerd op 19 april 2018. Dit gebeurde nadat zij na een politie-inval in hun woningen op 13 april een week waren gedetineerd. De journalisten worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en het 'maken van terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Yetkin Y覺ld覺z

17 december Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Yetkin Y覺ld覺z, voormalig hoofdredacteur van de nieuwssite Aktif Haber, wordt beschuldigd van 'smaad' vanwege een artikel dat in 2015 is gepubliceerd. Er werd een aanklacht tegen hem ingediend, nadat een offici禱le klacht was ingediend door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala.

Lees meer...
 

mer elik, ada Kaplan, Hamza G羹nd羹z, Selman i癟ek, A. Vahap Ta, 襤nan K覺z覺lkaya en Kemal Sanc覺l覺

18 december Diyarbak覺r, Turkije

dihalogoedited

Zeven journalisten en leidinggevenden van het inmiddels gesloten persagentschap DIHA worden beschuldigd van 'het kiezen van een persoon als doelwit' en 'het aanwijzen van een doelwit aan een terroristische organisatie'. Aanleiding is een artikel dat is in februari 2016 door D襤HA gepubliceerd.

Lees meer...
 

Rag覺p Zarakolu

24 december Istanbul, Turkije

ragipzarakolu

Rag覺p Zarakolu, een columnist, publicist en mensenrechtenactivist die sinds 2013 in Zweden woont, is aangeklaagd op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie'. De aanleiding is een toespraak die hij in 2011 op een politieke academie gaf tijdens een bijeenkomst die was georganiseerd door de inmiddels gesloten Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP).

Lees meer...
 

Rahmi Y覺ld覺r覺m

25 december G繹lba覺, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Rahmi Y覺ld覺r覺m, freelance journalist en voorzitter van de tuchtcommissie van de Vakbond van Journalisten in Turkije (TGS), is aangeklaagd wegens 'belediging van een overheidsfunctionaris' in een artikel dat hij in zijn blog deelde en waarin hij de minister van Defensie, Hulusi Akar, bekritiseert.

Lees meer...
 

Ayeg羹l Doan

25 december Diyarbak覺r, Turkije

ayseguldogan resized

Ayeg羹l Doan, programmaco繹rdinator van het inmiddels gesloten tv-station IMC-TV, wordt vervolgd vanwege haar journalistieke activiteiten, waaronder haar ontmoetingen en interviews met leidinggevenden van het Congres voor een Democratische Samenleving (DTK), een overkoepelende organisatie van pro-Koerdische ngo's.

Lees meer...
 

Yusuf Karata

25 december Diyarbak覺r, Turkije

Yusuf Karata, columnist van het onafhankelijke dagblad Evrensel, is op 27 juli 2017 gearresteerd, tijdens een op Diyarbak覺r gerichte operatie tegen het Democratische Samenleving Congres(DTK): een samenwerkingsverband van pro-Koerdische ngo's. Karata wordt beschuldigd van het 'oprichten en leiding geven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn functie bij Evrensel en zijn deelname aan DTK-activiteiten.

YusufKaratas

Lees meer...
 

Haydar Erg羹l

26 december Istanbul, Turkije

haydarergul

Haydar Erg羹l, redacteur van de krant Demokratik Modernite, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'terroristische propaganda' en 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Erg羹l was eerder op 16januari op de luchthaven van Diyarbak覺r opgepakt en overgebracht naar het gerechtshof alayan in Istanbul, waar hij een verklaring aflegde.

Lees meer...
 

Zafer Arapkirli

26 december Istanbul, Turkije

Zafer-Arapkirli resized

Zafer Arapkirli, een vooraanstaande journalist en voormalig columnist van het dagblad Cumhuriyet, is aangeklaagd wegens smaad. De aanklacht is het gevolg van de kritiek die hij heeft geleverd op een toespraak van de geestelijke Nurettin Y覺ld覺z die hierin huwelijken met minderjarigen legitimeert. Arapkirli kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf die kan oplopen tot twee jaar en vier maanden.

Lees meer...
 

Rechtszaak tegen dagblad S繹zc羹

27 december Istanbul, Turkije

sozcu edit

Het dagblad S繹zc羹, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal.

Lees meer...
 

Bar覺 Polat

7 januari 2020 Gaziantep, Turkije

barispolat resized

Bar覺 Polat, distributeur van de kranten zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi en Demokratik, werd begin 2018 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Ten tijde van de tweede rechtszitting op 10 oktober 2018 zat Polat zeven maanden in detentie. Hij werd vrijgelaten, maar kreeg een uitreisverbod opgelegd.

Lees meer...
 

Alican Uluda en Duygu G羹ven癟

9 januari Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Alican Uluda en Duygu G羹ven癟, journalisten van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, worden beschuldigd van 'belediging van de gerechtelijke macht' vanwege drie artikelen die zij in de krant hebben gepubliceerd.

Lees meer...
 

Osman Ak覺n

9 januari Istanbul, Turkije

osmanakin resized

Osman Ak覺n, Managing Editor van het dagblad van Yeni Yaam, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege verslaggeving in de krant over hongerstakingen in gevangenissen.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2