R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenBar覺 Polat

7 januari 2020 Gaziantep, Turkije

barispolat resized

Bar覺 Polat, distributeur van de kranten zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi en Demokratik, werd begin 2018 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Ten tijde van de tweede rechtszitting op 10 oktober 2018 zat Polat zeven maanden in detentie. Hij werd vrijgelaten, maar kreeg een uitreisverbod opgelegd.

Lees meer...
 

Hazal Ocak en Alev okun

8 januari Istanbul, Turkije

Cumhuriyet resized

Hazal Ocak, verslaggever van het dagblad Cumhuriyet, en Alev Cokun, publicist en voorzitter van de Cumhuriyet Foundation, worden beschuldigd van smaad naar aanleiding van een artikel dat is gepubliceerd over zakenman Mehmet Cengiz, bestuursvoorzitter van Cengiz Holding.

Lees meer...
 

Osman Ak覺n

9 januari Istanbul, Turkije

osmanakin resized

Osman Ak覺n, Managing Editor van het dagblad van Yeni Yaam, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege verslaggeving in de krant over hongerstakingen in gevangenissen.

Lees meer...
 

Alican Uluda en Duygu G羹ven癟

9 januari Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Alican Uluda en Duygu G羹ven癟 - journalisten van het dagblad Cumhuriyet - zijn aangeklaagd wegens 'belediging van de Turkse natie en Staat' naar aanleiding van drie artikelen, getiteld 'Op de VS geori禱nteerde gerechtelijke macht', 'Terwijl de gijzelingsdiplomatie ineenstort' en 'Arrestatie en vrijlating: is het de gerechtelijke macht of de Staat?'. De drie artikelen gaan in op de omstreden detentie van de Amerikaanse dominee Brunson in Turkije, die na zijn vrijlating op 12 oktober 2018 naar de Verenigde Staten terugkeerde.

Lees meer...
 

Eren Keskin, Filiz Ko癟ali, Asl覺 Erdoan, Necmiye Alpay, Rag覺p Zarakolu, Zana Bilir Kaya, 襤nan K覺z覺lkaya, Kemal Sanc覺l覺 en Bilge Aykut

13 januari Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad zg羹r G羹ndem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant. De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen zg羹r G羹ndem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

Lees meer...
 

Rojhat Doru

14 januari Diyarbak覺r, Turkije

rojhatdogru resized

Tegen Rojhat Doru, voormalig correspondent in Irak van Gale Kurdistan TV, zijn verschillende aanklachten ingediend die zijn gebaseerd op de verklaring van een getuige. Deze beweert dat hij heeft gezien dat Doru 'met een geweer in de ene hand en een camera in de andere' schoten heeft gelost.

Lees meer...
 

Osman Ak覺n

14 januari Istanbul, Turkije

osmanakin resized

Osman Ak覺n - hoofdredacteur van het dagblad Yeni Yaam - wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege artikelen die in de krant zijn verschenen.

Lees meer...
 

Berfin Aslan en Mehmet ahin

16 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

De journalisten Berfin Aslan en Mehmet ahin werden samen negen anderen kort gedetineerd door de politie op 23 augustus 2019, nadat ze verslag deden van een persbericht van de jongerenbeweging van de pro-Koerdische politieke partij HDP in het district Kad覺k繹y in Istanbul. Het persbericht werd gepubliceerd naar aanleiding van het ontslag van verschillende gekozen burgemeesters in een aantal steden in Zuidoost-Turkije. De journalisten worden beschuldigd van 'schending van de wet op bijeenkomsten en demonstraties'.

Lees meer...
 

Selman Kele en Arif Aslan

16 januari Van, Turkije

selmankeles

Selman Kele en Arif Aslan,journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D襤HA), zijn op 30 maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zowel Kele als Aslan worden vervolgd vanwege hun journalistieke activiteiten en foto's die zij 'in het geheim' zouden hebben genomen van het gemeentehuis van Van. Deze zijn als bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak aangevoerd.

Lees meer...
 

Can D羹ndar en Abbas Yal癟覺n

16 januari Istanbul, Turkije

can dundar villamedia

Can D羹ndar, oud-hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, en Abbas Yal癟覺n, advocaat en voormalig Managing Editor van de krant, worden beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel dat in augustus 2015 is gepubliceerd.

Lees meer...
 

Kerim Karakaya, Fercan Yal覺nk覺l覺癟, Mustafa S繹nmez, Sedef Kaba, Merdan Yanarda en Orhan Ayd覺n

17 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Kerim Karkaya en Fercan Yal覺nk覺l覺癟, twee verslaggevers van Bloomberg, worden beschuldigd van 'schending van de wet voor de kapitaalmarkt'. Deze journalisten worden samen met vier collega's van andere media aangeklaagd, omdat zij de economische stabiliteit in Turkije ondermijnd zouden hebben en de financi禱le markten hebben gemanipuleerd via nieuwsberichten over de waardedaling van de Turkse lira in augustus 2018 en de reactie van de Staat op deze crisis.

Lees meer...
 

Mehmet Y. Y覺lmaz

22 januari Istanbul, Turkije

Mehmet-Y.-Yilmaz T24 resized

Mehmet Y覺lmaz, columnist van mediaplatform T24, wordt beschuldigd van 'belediging van overheidsfunctionarissen' vanwege zijn artikelen over Binali Y覺ld覺r覺m, de voormalige premier van Turkije, die tijdens de burgermeesterverkiezingen in Istanbul werd verslagen.

Lees meer...
 

Kaz覺m G羹le癟y羹z en 襤brahim zdabak

23 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Kaz覺m G羹le癟y羹z, hoofdredacteur van de krant Yeni Asya, en cartoonist 襤brahim zdabak worden beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege tweets en een cartoon. G羹le癟y羹z zette in zijn tweets vraagtekens bij de ware toedracht achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. zdabak sympathiseerde in een cartoon met een vrouw die in gevangenschap een miskraam kreeg. Zij zit een gevangenisstraf uit vanwege vermeende banden met Fethullah G羹len, de geestelijke leider die volgens de Turkse autoriteiten het brein zou zijn achter de mislukte couppoging.

Lees meer...
 

Hayri Demir

23 januari Ankara, Turkije

hayridemir2 resized

Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Kenan K覺rkaya

23 januari Ankara, Turkije

kenankirkaya resized

Kenan K覺rkaya, journalist van het per decreet gesloten pro-Koerdische dagblad Yeni Yaam, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege zijn columns en social media posts over het beleid van de Turkse autoriteiten in relatie tot de Koerdische kwestie.

Lees meer...
 

Kemal Demir en Kemal Karag繹z

28 januari Istanbul, Turkije

Kemaldemir

Kemal Demir - cameraman van het inmiddels gesloten tv-station TV10 - en stafmedewerker Kemal Karag繹z zijn gearresteerd op 25 november 2017. Karag繹z werd op borgtocht vrijgelaten op 1 december 2017.

Lees meer...
 

Sezgin Kartal

29 januari Istanbul, Turkije

sezginkartal resized

Sezgin Kartal, verslaggever en correspondent van Can TV en de krant Kar覺 Mahalle, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' naar aanleiding van een persconferentie waarvan hij in 2016 in Hatay verslag deed. De persconferentie was belegd uit protest tegen acties tegen leden van de pro-Koerdische politieke partij HDP. De journalist wordt ervan beschuldigd dat hij slogans zou hebben geroepen.

Lees meer...
 

Ali S繹nmez Kayar

13 februari Istanbul, Turkije

alisonmezkayar

Ali S繹nmez Kayar, verslaggever van het Etkin Persagentschap(ETHA), is op 6 februari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Kayar werd al op 1 februari door de politie gedetineerd, terwijl hij van zijn werk vertrok. Zes mede-aangeklaagden zijn tijdens gelijktijdige invallen in hun woningen gearresteerd. Kayar zit op dit moment in de Silivri- gevangenis in Istanbul.

Lees meer...
 

Adil Demirci

13 februari Istanbul, Turkije

adildemirci

Adil Demirci, verslaggever van het persagentschap Etkin (ETHA), werd gearresteerd op 17 april 2018, nadat hij vier dagen in politiehechtenis had gezeten op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Demirci, die woonachtig is in Duitsland, werd na een politie-inval in zijn woning in Istanbul opgepakt. Hij zit nu in de Silivri-gevangenis in Istanbul.

Lees meer...
 

irin Kabak癟覺

20 februari Istanbul, Turkije

sirinkabakci

irin Kabak癟覺, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is op 1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zij zou vermeende banden hebben met de G羹len-beweging, de organisatie die de Turkse regering ervan beschuldigt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2