R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomen┼×irin Kabak├ž─▒

2 juli Istanbul, Turkije

sirinkabakci

┼×irin Kabak├ž─▒, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is op 1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zij zou vermeende banden hebben met de G├╝len-beweging, de organisatie die de Turkse regering ervan beschuldigt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten.

Lees meer...
 

Hayri Demir, Sibel H├╝rta┼č en negen andere personen

3 juli Ankara, Turkije

hurtas demir resized

Sibel H├╝rta┼č, correspondent in Ankara voor Art─▒ Tv, en Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, zijn aangeklaagd op beschuldiging van het 'aanzetten tot haat en verdeeldheid' en het bedrijven van 'terroristische propaganda via de media'. De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf ge├źist die kan oplopen tot tien jaar en zes maanden. Hij diende zijn aanklacht tegen beide journalisten samen in met de dossiers van tien andere gedaagden, vanwege hun verslaggeving en posts op social media over een Turkse militaire operatie in Afrin, Syri├ź.

Lees meer...
 

Eren Keskin, Filiz Ko├žali, Asl─▒ Erdo─čan, Necmiye Alpay, Rag─▒p Zarakolu, Zana Bilir Kaya, ─░nan K─▒z─▒lkaya, Kemal Sanc─▒l─▒ en Bilge Aykut

3 juli Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant. De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen ├ľzg├╝r G├╝ndem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

Lees meer...
 

Ziya Ataman

4 juli Istanbul, Turkije

ziyaataman

Ziya Ataman, verslaggever van het persbureau Dicle (D─░HA), is op 11 april 2016 gearresteerd op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. De politie detineerde Ataman nadat hij deelnam aan een protest in de stad Van, in het zuidoosten van Turkije.

Lees meer...
 

Mehmet G├╝ndem

9 juli Istanbul, Turkije

MehmetGundem

Mehmet G├╝ndem, in het verleden werkzaam voor verschillende media, waaronder het inmiddels gesloten dagblad Zaman, de kranten Terc├╝man, Yeni ┼×afak en Milliyet en TRT Haber, is gearresteerd op 9 november 2017. Dit gebeurde als onderdeel van een operatie tegen de Stichting van Journalisten en Schrijvers (GYV), die eerder bij decreet werd gesloten.

Lees meer...
 

├çi─čdem Toker

9 juli Ankara, Turkije

 

cigdemtoker

├çi─čdem Toker, columnist van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van smaad met betrekking tot de bedrijven Agrobay Serac─▒l─▒k (kassen) en ┼×enbay Madencilik (mijnbouw), die in eigendom zijn van de Bayburt Groep. Toker schreef verschillende reportages over vermeende corruptie bij het sluiten van een handelsovereenkomst tussen Turkije en Rusland waarbij drie agrarische bedrijven uit Turkije betrokken waren.

Lees meer...
 

M├╝mtazer T├╝rk├Âne

10 juli Istanbul, Turkije

mumtazer-turkone resized

M├╝mtazer T├╝rk├Âne, columnist van het dagblad Zaman, is gearresteerd op 5 augustus 2016 als onderdeel van een arrestatiegolf onder personen die zijn beschuldigd van het verspreiden van propaganda voor de G├╝len-beweging. De Turkse regering verdenkt deze beweging ervan achter de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 te zitten.

Lees meer...
 

Ahmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin ├çongar, Y─▒ld─▒ray O─čur en Tuncay Op├žin

10-11 juli Istanbul, Turkije

tarafdavasi

Vijf journalisten van het inmiddels gesloten dagblad Taraf zijn op basis van verschillende aanklachten beschuldigd en in verband gebracht met een vermeende militaire staatsgreep in 2010 onder de naam 'Balyoz-operatie'. Zij worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving over rechtszaken tegen generaals die deze staatsgreep zouden hebben gepland. Deze generaals zijn vrijgesproken, terwijl de rechtszaken tegen de journalisten worden voortgezet.

Lees meer...
 

Necla Demir

11 juli Istanbul, Turkije

neclademir resized

Necla Demir, voormalig uitgever van het dagblad Kar─▒nca, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege artikelen over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syri├ź. Zij kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van dertien jaar.

Lees meer...
 

Deniz Y├╝cel

16 juli Istanbul, Turkije

denizyucel

De Turkse autoriteiten arresteerden de Turkse-Duitse journalist Deniz Y├╝cel, correspondent van het Duitse dagblad Die Welt, op 27 februari 2017. Dit gebeurde bijna twee weken nadat hij werd gedetineerd op beschuldiging van het verspreiden van propaganda voor de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en de G├╝len-beweging, die de Turkse regering ervan verdenkt het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 201.

Lees meer...
 

Erol ├ľndero─člu, ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ en Ahmet Nesin

17 juli Istanbul, Turkije

Turkey-Erol-├╗nderoĂĺlu-ebnem-Fincanc-Ahmet-Nesin-arrest-journalists-20062016-web

Erol ├ľndero─člu, ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ en Ahmet Nesin worden beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda', nadat zij optraden als tijdelijk hoofdredacteur als onderdeel van een solidariteitscampagne voor de inmiddels gesloten pro-Koerdische krant ├ľzg├╝r G├╝ndem.

Lees meer...
 

Ertu─črul Mavio─člu en ├çayan Demirel

18 juli Batman, Turkije

BakurDoc resized

Journalist Ertu─črul Mavio─člu en ├çayan Demirel, maker van de film 'Documentaire over een guerilla: Bakur', worden beschuldigd van 'terroristische propaganda'.

De documentaire Bakur, wat 'noorden' in het Koerdisch betekent, toont beelden van de viering van Newroz, het Koerdische nieuwjaar, en van een toespraak van oud-PKK-leider Abdullah ├ľcalan, die al jaren in de gevangenis zit.

Lees meer...
 

Can D├╝ndar

18 juli Istanbul, Turkije

candundar

Can D├╝ndar, voormalig hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt vervolgd vanwege zijn deelname aan een solidariteitscampagne voor de pro-Koerdische krant ├ľzg├╝r G├╝ndem. Een aantal redacteuren, journalisten en columnisten van de inmiddels gesloten krant ├ľzg├╝r G├╝ndem wordt berecht op beschuldiging van het 'openlijk uitlokken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van het dagblad.

Lees meer...
 

U─čur Y─▒lmaz

18 juli Bitlis, Turkije

ugur yilmaz

U─čur Y─▒lmaz - voormalig verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D─░HA), die ook werkzaam was op de persafdeling voor de burgemeester van Batman in het zuidoosten van Turkije - werd op 17 juli 2017 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Kibriye Evren

18 juli Diyarbak─▒r, Turkije

kibriye evren

Kibriye Evren, verslaggeefster van het persagentschap Jinha, werd gearresteerd op 11 oktober 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. De politie nam tijdens verschillende operaties op 9 oktober 23 personen in hechtenis, onder wie Koerdische politici en journaliste Evren. Terwijl Evren en twee andere personen na twee dagen werden gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' werd de rest vrijgelaten.

Lees meer...
 

Harun Çümen

18 juli Istanbul, Turkije

HarunCumen resized

Harun Çümen, voormalig redactiechef van het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is gearresteerd op 7 maart 2018 op beschuldiging van lidmaatschap van een 'terroristische organisatie'. Nadat hij tien maanden in detentie had gezeten, verscheen Çümen op 8 januari 2019 voor het eerst voor de rechtbank

Lees meer...
 

Atakan S├Ânmez

19 juli Istanbul, Turkije

atakansonmez resized

Atakan S├Ânmez, voormalig nieuwsredacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege twee artikelen over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syri├ź. Deze artikelen, gepubliceerd op 20 januari 2018, zijn als bewijsmateriaal aan het gerechtelijk dossier toegevoegd.

Lees meer...
 

Havva Cu┼čtan en ─░sminaz Temel

3 september Istanbul, Turkije

havva ismina gimp

─░sminaz Temel, redacteur van het Etkin Persagentschap (ETHA), is op 19 oktober 2017 na een politie-inval samen met collega Havva Cu┼čtan, verslaggever van ETHA, gedetineerd. Zij worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Het gerechtshof beval hun offici├źle arrestatie op 25 oktober 2017.

Lees meer...
 

Selman Kele┼č en Arif Aslan

5 september Van, Turkije

selmankeles

Selman Kele┼č en Arif Aslan,journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D─░HA), zijn op 30 maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zowel Kele┼č als Aslan worden vervolgd vanwege hun journalistieke activiteiten en foto's die zij 'in het geheim' zouden hebben genomen van het gemeentehuis van Van. Deze zijn als bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak aangevoerd.

Lees meer...
 

Kemal Demir en Kemal Karag├Âz

10 september Istanbul, Turkije

Kemaldemir

Kemal Demir - cameraman van het inmiddels gesloten tv-station TV10 - en stafmedewerker Kemal Karag├Âz zijn gearresteerd op 25 november 2017. Karag├Âz werd op borgtocht vrijgelaten op 1 december 2017.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2