Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenEce Sevim Öztürk

1 november Istanbul, Turkije

ecesevimozturk

Ece Sevim Öztürk, hoofdredacteur van de online nieuwssite Çağdaş Ses, is gearresteerd op 20 juni 2018 vanwege een documentaire die zij maakte over de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. De journaliste wordt beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda' en 'steun aan een terroristische organisatie'. Zij wordt ervan verdacht relaties te hebben met de Gülen-beweging, die de Turkse autoriteiten ervan beschuldigen een 'parallelle staatsstructuur' te hebben gevestigd en het brein te zijn achter de poging tot staatsgreep op 15 juli 2016.

Lees meer...
 

Ahmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur en Tuncay Opçin

1 november Istanbul, Turkije

tarafdavasi

Vijf journalisten van het inmiddels gesloten dagblad Taraf zijn op basis van verschillende aanklachten beschuldigd en in verband gebracht met een vermeende militaire staatsgreep in 2010 onder de naam 'Balyoz-operatie'. Zij worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving over rechtszaken tegen generaals die deze staatsgreep zouden hebben gepland. Deze generaals zijn vrijgesproken, terwijl de rechtszaken tegen de journalisten worden voortgezet.

Lees meer...
 

Çağdaş Erdoğan

2 november Istanbul, Turkije

cagdaserdogan

Çağdaş Erdoğan - fotojournalist en video-producer voor verschillende internationale pers- en foto-agentschappen, waaronder AP, AFP en Getty Images, de New York Times en de Guardian - is op 13 september 13 2017 gearresteerd. Çağdaş is opgepakt, omdat hij op 2 september in het district Kadıköy in Istanbul een locatie van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT) zou hebben gefotografeerd.

Lees meer...
 

Haydar Ergül

2 november Istanbul, Turkije

haydarergul

Haydar Ergül, redacteur van de krant Demokratik Modernite, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'terroristische propaganda' en 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Ergül was eerder op 16januari op de luchthaven van Diyarbakır opgepakt en overgebracht naar het gerechtshof Çağlayan in Istanbul, waar hij een verklaring aflegde.

Lees meer...
 

Burak Akbay, Mediha Olgun, Gökmen Ulu en Yonca Yücekaleli

7 november Istanbul, Turkije

sozcu edit

Het dagblad Sözcü, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal.

Lees meer...
 

Çağrı Sarı en Sefer Selvi

8 november Istanbul, Turkije

cagrisariseferselvi resized

Çağrı Sarı - voormalig hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel - en Sefer Selvi - als cartoonist werkzaam voor de krant - worden beschuldigd van smaad vanwege een cartoon die Evrensel publiceerde over de Paradise Papers. Hierin wordt verwezen naar offshore bankrekeningen van toenmalig premier Binali Yıldırım en zijn zoon Erkam Yıldırım. Sarı en Selvi kunnen hiervoor een geldboete van 40.000 Turkse lira (ongeveer 6.000 euro) krijgen.

Lees meer...
 

Rechtszaak tegen Gün Matbaa

12 november Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Op 28 maart 2018 deed de politie in Istanbul invallen in de gebouwen van het Pro-Koerdische dagblad Özgürlükçü Demokrasi en drukkerij Gün Matbaa. Een vertrouweling van de regering kreeg dezelfde dag de leiding over zowel de krant als de drukkerij, totdat deze in juni per decreet werden gesloten.

Minstens twintig medewerkers van Gün Matbaa zijn op de dag van de politie-inval gearresteerd, samen met de eigenaar van de drukkerij, Kazım Zengin. De openbare aanklager diende twee afzonderlijke aanklachten in tegen Özgürlükçü Demokrasi en Gün Matbaa.

Lees meer...
 

Ayla Albayrak

13 november Gaziantep, Turkije

aylaalbayrak resized

De Fins-Turkse journaliste Ayla Albayrak - voormalig verslaggever van de Wall Street Journal en Helsingin Sanomat - is op 11 oktober 2017 veroordeeld tot twee jaar en één maand gevangenisstraf. Dit gebeurde op basis van een artikel en een video over de Patriottische Revolutionaire Jeugdbeweging (YDG-H), een Koerdische militante jongerengroepering. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de Wall Street Journal op 19 augustus 2015. Albayrak heeft beroep aangetekend tegen de straf bij een regionale rechtbank.

Lees meer...
 

Ali Ünal

14 november Uşak, Turkije

AliUnal

Ali Ünal, voormalig columnist van het inmiddels gesloten dagblad Zaman, en zijn broer Mustafa Ünal, eveneens journalist van Zaman, werden na de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016 gearresteerd. De zeventien artikelen die Ali Ünal voor Zaman schreef, worden als bewijsmateriaal ingezet. Ünal werd op 14 augustus 2016 gearresteerd in zijn woning in de westerse provincie Uşak. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie en zit sinds 15 augustus 2016 gevangen in de İzmir No.2 F Type-gevangenis.

Lees meer...
 

Selman Keleş en Arif Aslan

15 november Van, Turkije

selmankeles

Selman Keleş en Arif Aslan,journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (DİHA), zijn op 30 maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zowel Keleş als Aslan worden vervolgd vanwege hun journalistieke activiteiten en foto's die zij 'in het geheim' zouden hebben genomen van het gemeentehuis van Van. Deze zijn als bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak aangevoerd.

Lees meer...
 

İshak Karakaş

20 november Istanbul

ishakkarakas

İshak Karakaş, hoofdredacteur van de krant Halkın Nabzı en columnist voor Artı Gerçek, werd na een eerdere politie-inval in zijn woning op 26 januari 2018 gearresteerd, op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Zijn posts op social media waarin hij zich kritisch uitlaat over de operaties van de Turkse strijdkrachten in Afrin, Syrië tegen Koerdische rebellen zijn als bewijsmateriaal gebruikt.

Lees meer...
 

Yusuf Karataş

21 november Diyarbakır, Turkije

Yusuf Karataş, columnist van het onafhankelijke dagblad Evrensel, is op 27 juli 2017 gearresteerd, tijdens een op Diyarbakır gerichte operatie tegen het Democratische Samenleving Congres(DTK): een samenwerkingsverband van pro-Koerdische ngo's. Karataş wordt beschuldigd van het 'oprichten en leiding geven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn functie bij Evrensel en zijn deelname aan DTK-activiteiten.

YusufKaratas

Lees meer...
 

Sertaç Kayar

21 november Diyarbakır, Turkije

sertackayar

Sertaç Kayar, een freelance fotojournalist, wordt vervolgd op beschuldiging van 'leidinggeven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn journalistieke werkzaamheden. De aanklacht is mede gebaseerd op foto's die hij in 2011 en 2012 heeft gemaakt. Pas zes jaar later werd een gerechtelijk onderzoek tegen hem gestart.

Lees meer...
 

Hayri Demir, Sibel Hürtaş, Barış Ceyhan en negen anderen

22 november Ankara, Turkije

hurtas demir resized

Sibel Hürtaş - correspondent in Ankara van Artı TV - en Hayri Demir - verslaggever van het persagentschap Mezopotamya - worden beschuldigd van 'uitlokking tot haat en vijandschap' en het maken van 'terroristische propaganda via de media'. De openbare aanklager in Ankara heeft tegen beide journalisten tien jaar en zes maanden gevangenisstraf geëist. Hij diende de aanklacht tegen het tweetal in samen met de dossiers tegen tien andere verdachten vanwege nieuwsartikelen en posts op social media over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syrië.

Lees meer...
 

Pelin Ünker

22 november Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Pelin Ünker, redacteur van de financiële redactie van het dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van een 'aanval op persoonlijke rechten' en 'smaad' vanwege artikelen die hij schreef over de Paradise Papers. Dit artikel besteedde aandacht aan bankrekeningen in Malta die zouden toebehoren aan de toenmalige minister van Economische Zaken Berat Albayrak, die schoonzoon is van president Erdoğan. Albayrak is op nu de minister van Financiën van Turkije.

Lees meer...
 

Perihan Mağden

22 november Istanbul, Turkije

Perihan Mağden, columnist voor verschillende media, waaronder de inmiddels gesloten krant Taraf en P24, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel dat in april 2016 is gepubliceerd. Mağden wordt in verschillende andere zaken vervolgd op beschuldiging van 'belediging' en 'smaad' op basis van klachten die zijn ingediend door toenmalig premier Erdoğan en anderen. Ze kreeg verschillende boetes opgelegd vanwege haar publicaties.

 cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Lees meer...
 

Şerife Oruç

27 november Batman, Turkije

serifeoruc

Şerife Oruç, een verslaggeefster van het inmiddels gesloten pro-Koerdische persagentschap Dicle (DİHA), werd op 5 juli 2016 in Batman gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'.

Lees meer...
 

Çağrı Sarı

28 november Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Çağrı Sarı, politiek redacteur van het dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging en smaad' op basis van twee artikelen die op 8 en 9 november 2017 in Evrensel zijn gepubliceerd. Sarı kan hiervoor een gevangenisstraf van zes jaar krijgen.

Lees meer...
 

Havva Cuştan en İsminaz Temel

29 en 30 november Istanbul, Turkije

havva ismina gimp

İsminaz Temel, redacteur van het Etkin Persagentschap (ETHA), is op 19 oktober 2017 na een politie-inval samen met collega Havva Cuştan, verslaggever van ETHA, gedetineerd. Zij worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Het gerechtshof beval hun officiële arrestatie op 25 oktober 2017.

Lees meer...
 

Ragıp Zarakolu

30 november Istanbul, Turkije

ragipzarakolu

Ragıp Zarakolu, een columnist, publicist en mensenrechtenactivist die sinds 2013 in Zweden woont, is aangeklaagd op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie'. De aanleiding is een toespraak die hij in 2011 op een politieke academie gaf tijdens een bijeenkomst die was georganiseerd door de inmiddels gesloten Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP).

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2