R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenAhmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin ongar, Y覺ld覺ray Our en Tuncay Op癟in

7 augustus Istanbul, Turkije

tarafdavasi

Vijf journalisten van het inmiddels gesloten dagblad Taraf zijn op basis van verschillende aanklachten beschuldigd en in verband gebracht met een vermeende militaire staatsgreep in 2010 onder de naam 'Balyoz-operatie'. Zij worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving over rechtszaken tegen generaals die deze staatsgreep zouden hebben gepland. Deze generaals zijn vrijgesproken, terwijl de rechtszaken tegen de journalisten worden voortgezet.

Lees meer...
 

Ziya Ataman

7 augustus Istanbul, Turkije

ziyaataman

Ziya Ataman, verslaggever van het persbureau Dicle (D襤HA), is op 11 april 2016 gearresteerd op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. De politie detineerde Ataman nadat hij deelnam aan een protest in de stad Van, in het zuidoosten van Turkije.

Lees meer...
 

irin Kabak癟覺

16 augustus Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

irin Kabak癟覺, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is op 1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zij zou vermeende banden hebben met de G羹len-beweging, de organisatie die de Turkse regering ervan beschuldigt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten.

Lees meer...
 

Can D羹ndar

4 september Istanbul, Turkije

candundar

Can D羹ndar, voormalig hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt vervolgd vanwege zijn deelname aan een solidariteitscampagne voor de pro-Koerdische krant zg羹r G羹ndem. Een aantal redacteuren, journalisten en columnisten van de inmiddels gesloten krant zg羹r G羹ndem wordt berecht op beschuldiging van het 'openlijk uitlokken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van het dagblad.

Lees meer...
 

Ramazan Alkan

4 september Ankara

ramazanalkan

Ramazan Alkan, verslaggever van het dagblad Yeni Akit, is op 30 september 30 2016 gearresteerd op beschuldiging van het gebruik van ByLock, een versleutelde communicatie-app waarvan wordt beweerd dat deze wordt gebruik door volgelingen van de G羹len-beweging.

Lees meer...
 

Nazl覺 Il覺cak

6 september Istanbul, Turkije

AyseNazliIlicak

Aye Nazl覺 Il覺cak is op 30 juli 2016 gearresteerd als onderdeel van een reeks operaties tegen journalisten die ervan worden verdacht volgelingen te zijn van Fethullah G羹len.

Lees meer...
 

D襤HA, zg羹r G羹ndem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite, distributiebedrijf F覺rat en anderen

7 september Istanbul, Turkije

kck-bas覺n

In maart 2011 zijn 32 journalisten en medewerkers van verschillende media gearresteerd en in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd. Dit gebeurde na een reeks politieoperaties tegen Koerdische media, zoals persagentschap Dicle (D襤HA), het dagblad zg羹r G羹ndem en Azadiya Welat. De zaak telt in totaal 46 aangeklaagden en sleept zich sinds 2011 voort.

Lees meer...
 

Leyla Y覺ld覺z

11 september Mersin, Turkije

ozgurlukcudemokrasi

Leyla Y覺ld覺z, een distributeur van de pro-Koerdische krant zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi wordt beschuldigd van het 'verspreiden van terroristische propaganda' met als doel propaganda te maken voor de verboden Unie van Gemeenschappen uit Koerdistan (KCK).

Lees meer...
 

Seda Tak覺n

12 september Mu, Turkey

sedataskin

Seda Tak覺n, journalist van het persagentscha Mezopotamya, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Tak覺n werd opgepakt tijdens een politie-inval in haar woning in Ankara.

Lees meer...
 

mer elik, Tunca reten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sarg覺n en Metin Yoksu

13 september Istanbul, Turkije

redhackedited

Zes journalisten en medewerkers van mediatitels in Turkije worden berecht vanwege hun verslaggeving over e-mails die in september 2016 zijn gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. De mails zouden afkomstig zijn van het account van Berat Albayrak, de toenmalige minister van Energie en schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoan.

Lees meer...
 

Ahmet 覺k

18 september Istanbul, Turkije

ahmetsik

De prominente onderzoeksjournalist Ahmet 覺k van het dagblad Cumhuriyet wordt beschuldigd van 'openlijke belediging van de Turkse natie, de Turkse Republiek en zijn instituties'. Deze beschuldigingen zijn vooral gebaseerd op zijn social media posts op Twitter. De aanklacht is ingediend na een klacht van een verslaggever van het staatsgezinde persagentschap Anadolu over 覺k bij het communicatiecentrum van de minister-president (B襤MER).

Lees meer...
 

ar覺 Sar覺

25 september Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

ar覺 Sar覺, politiek redacteur van het dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging en smaad' op basis van twee artikelen die op 8 en 9 november 2017 in Evrensel zijn gepubliceerd. Sar覺 kan hiervoor een gevangenisstraf van zes jaar krijgen.

Lees meer...
 

Murat G羹re, Furkan G繹ken en Metin Aybey

27 september Gaziantep, Turkije

Murat-G羹re

Murat G羹re, eem columnist van de locale krant Ay覺ntap in Gaziantep, is op 2 augustus 2017 samen met Furkan G繹ken - hoofdredacteur van de newssite Detail Haber - gedetineerd en in afwachting van zijn rechtszaak gevangen gezet. Hij wordt beschuldigd van 'het schenden van de vertrouwelijkheid van een onderzoek'.

Lees meer...
 

Kaz覺m K覺z覺l en 23 andere personen

1 oktober Izmir, Turkije

kazimkizil

Kaz覺m K覺z覺l, een freelance journalist en documentairemaker, is gedetineerd op 17 april 17 2017 terwijl hij opnames maakten tijdens protesten die volgden een dag na het referendum over een presidentieel systeem in Turkije. Hij wordt beschuldigd van 'belediging van de president' in eerdere posts op social media.

Lees meer...
 

mer elik, ada Kaplan, Hamza G羹nd羹z, Selman i癟ek, A. Vahap Ta, 襤nan K覺z覺lkaya en Kemal Sanc覺l覺

3 oktober Diyarbak覺r, Turkije

omercelik-1

Er is een nieuwe aanklacht ingediend tegen zeven journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D襤HA) en de pro-Koerdische krant zg羹r G羹ndem op beschuldiging van het 'aanwijzen als doelwit van personen die hebben deelgenomen aan anti-terreuroperaties'.

Lees meer...
 

襤dris Say覺lgan, Medeni I覺k, Hatice eker en drie andere personen

5 oktober Mu, Turkije

idrissayilgan

襤dris Say覺lgan, verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D襤HA), is op 24 oktober 2016 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'.

Lees meer...
 

Erol nderolu, ebnem Korur Fincanc覺 en Ahmet Nesin

9 oktober Istanbul, Turkije

Turkey-Erol-羶nderolu-ebnem-Fincanc-Ahmet-Nesin-arrest-journalists-20062016-web

Erol nderlu, ebnem Korur Fincanc覺 en Ahmet Nesin worden beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda', nadat zij optraden als tijdelijk hoofdredacteur als onderdeel van een solidariteitscampagne voor de inmiddels gesloten pro-Koerdische krant zg羹r G羹ndem.

Lees meer...
 

Mevl羹t G羹r

12 oktober Adana, Turkije

mevlutgur

Mevl羹t G羹r, distributeur van de krant zg羹r Toplum de provincie Adana, verscheen op 6 juni 2018 voor de rechtbank op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Voordat hij na deze zitting werd vrijgelaten, zat hij in detentie in Adana.

Lees meer...
 

Meale Tolu, Birol Kurt, Deniz Havu癟, Emre Altunkaya, F覺rat ala, Serkan Okatan en 21 andere personen

16 oktober Istanbul, Turkije

MesaleTolu

Meale Tolu, tolk van het linkse persagentschap Etkin Haber Ajans覺 (ETHA), is op 5 mei 2017 gearresteerd. Hij kan tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

Lees meer...
 

Mustafa ge, Erdem zden, Ergun Korkmaz en Kaz覺m Temiz

16 oktober Aydin, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Op 1 juni 2018 is een aanklacht ingediend tegen eigenaren en verslaggevers van een lokale krant in het district Didim district. Zij zijn aangeklaagd vanwege hun verslaggeving over een verklaring die de Arbeiderspartij (EMEP) heeft afgelegd over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syri禱.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2