Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenMax Zirngast

11 april Ankara, Turkije

revolt zirngast

Max Zirngast, een Oostenrijkse journalist die werkzaam is voor het tijdschrift re:volt, werd gearresteerd op 12 september 2018 tijdens een politie-inval in zijn woning. Na drie maanden detentie werd Zirngast op 24 december vrijgelaten. In afwachting van zijn rechtszaak legde het Hof hem een reisverbod op.

Lees meer...
 

Eren Erdem, Turan Ababey en tien anderen

1 maart Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Eren Erdem - voormalig parlementariër van oppositiepartij CHP en hoofdredacteur van het inmiddels gesloten dagblad Karşı - en elf andere personen worden aangeklaagd op basis van steun aan en lidmaatschap van een terroristische organisatie. De aanklacht volgde op de openbaarmaking van informatie uit een reeks gerechtelijke onderzoeken die ook bekendstaan als de '17-25 December Operaties'. Deze onderzoeken hebben betrekking op een aantal politici, onder wie de zonen van de toenmalige ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Milieu.

Lees meer...
 

Gökhan Öner

3 maart Denizli, Turkije

gokhanoner

Gökhan Öner - verslaggever van het inmiddels gesloten pro-Koerdische persagentschap Dicle (DİHA) - werd gearresteerd op 5 mei 2018 op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zijn arrestatie volgde op een politie-inval in zijn woning in de provincie Denizli op 28 april. Nadat hij bijna drie maanden in detentie had gezeten, werd Öner tijdens de eerste zitting in zijn rechtszaak op 26 juli vrijgelaten.

Lees meer...
 

Cem Şimşek

5 maart Istanbul, Turkije

 turkey-independentnewspapersphoto-web

Cem Şimşek, redactiechef van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'smaad en belediging van de minister van Economische Zaken Berat Albayrak, die de schoonzoon is van president Erdoğan. De aanklacht volgde op een artikel in Evrensel met de titel 'Albayrak geeft groen licht aan een offensieve economische agenda met grote gevolgen voor arbeiders'.

Lees meer...
 

Mehmet Baransu en Murat Şevki Çoban

6 maart Istanbul Turkije

mehmetbaransu

Mehmet Baransu, voormalig columnist van de inmiddels gesloten krant Taraf, en voormalig hoofdredacteur Murat Şevki Çoban, worden beschuldigd van het in bezit hebben en onthullen van geheime documenten op basis van een artikel dat in 2013 is gepubliceerd. De aanklacht is ingediend na een klacht van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT). Hierin wordt beweerd dat de journalisten in het bezit waren van geheime MİT-documenten en deze via de pers hebben onthuld. Tegen hen worden gevangenisstraffen tot 52 jaar geëist.

Lees meer...
 

Fatih Polat

7 maart Istanbul, Turkije

fatihpolat resized

Fatih Polat, hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'schending van vertrouwelijkheid van persoonlijke communicatie' in een artikel dat in 2010 is gepubliceerd. De publicatie maakte melding van opnames van gesprekken tussen Melih Gökçek, toenmalig burgemeester van Ankara, en Burhan Kuzu, hoofd van het Constitutionele Comité van het Turkse Parlement.

Lees meer...
 

Yasin Kobulan

8 maart Istanbul, Turkije

yasin kobulan

Er is een nieuwe aanklacht ingediend tegen Yasin Kobulan, verslaggever van het persagentschap Mezopotamya op beschuldiging van 'terroristische propaganda' in posts op social media posts tijdens het uitgaansverbod in het zuidoosten van Turkije tussen augustus en oktober 2015.

Lees meer...
 

Rechtszaak tegen Gün Matbaa

11 maart Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Op 28 maart 2018 deed de politie in Istanbul invallen in de gebouwen van het Pro-Koerdische dagblad Özgürlükçü Demokrasi en drukkerij Gün Matbaa. Een vertrouweling van de regering kreeg dezelfde dag de leiding over zowel de krant als de drukkerij, totdat deze in juni per decreet werden gesloten.

Minstens twintig medewerkers van Gün Matbaa zijn op de dag van de politie-inval gearresteerd, samen met de eigenaar van de drukkerij, Kazım Zengin. De openbare aanklager diende twee afzonderlijke aanklachten in tegen Özgürlükçü Demokrasi en Gün Matbaa.

Lees meer...
 

Burak Akbay, Mediha Olgun, Gökmen Ulu en Yonca Yücekaleli

12 maart Istanbul, Turkije

sozcu edit

Het dagblad Sözcü, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal.

Lees meer...
 

Ahmet Altan

19 maart Istanbul, Turkije

AhmetAltan

Auteur en journalist Ahmet Altan wordt beschuldigd van 'belediging van de president'. Hij werd samen met zijn broer Mehmet - professor Economie en columnist - op 10 september 2016 gearresteerd. Beiden staan terecht vanwege de beschuldiging dat zij hun positie in de media zouden hebben misbruikt om de doelstellingen te realiseren van de religieuze beweging onder leiding van Fethullah Gülen. Deze wordt er door de Turkse regering van beschuldigd een 'parallelle staatsstructuur' te hebben ingesteld en het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep in 2016.

Lees meer...
 

Çağrı Sarı

19 maart Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Çağrı Sarı, politiek redacteur van het dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging en smaad' op basis van twee artikelen die op 8 en 9 november 2017 in Evrensel zijn gepubliceerd. Sarı kan hiervoor een gevangenisstraf van zes jaar krijgen.

Lees meer...
 

Ahmet Kanbal

19 maart Izmir, Turkije

ahmetkanbal

Ahmet Kanbal, verslaggever van het pro-Koerdische persagentschap Mezopotamya, wordt beschuldigd van terroristische propaganda vanwege posts op social media over de militaire operaties van het Turkse leger in Afrin, Syrië.

Lees meer...
 

Seda Taşkın

20 maart Erzurum, Turkey

sedataskin

Seda Taşkın, journalist van het persagentscha Mezopotamya, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Taşkın werd opgepakt tijdens een politie-inval in haar woning in Ankara.

Lees meer...
 

Salih Turan

21 maart Istanbul, Turkije

Salihturan

Salih Turan, oud-verslaggever van het Koerdische medium Sputnik, werd gearresteerd op 12 februari op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Volgens zijn advocaten nam de politie zijn mobiele telefoon, computer en alle andere elektronische apparatuur tijdens de inval in zijn woning in beslag.

Lees meer...
 

Selman Keleş en Arif Aslan

21 maart Van, Turkije

selmankeles

Selman Keleş en Arif Aslan,journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (DİHA), zijn op 30 maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zowel Keleş als Aslan worden vervolgd vanwege hun journalistieke activiteiten en foto's die zij 'in het geheim' zouden hebben genomen van het gemeentehuis van Van. Deze zijn als bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak aangevoerd.

Lees meer...
 

Perihan Mağden en İnan Ketenciler

21 maart Istanbul, Turkije

 cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Perihan Mağden, columnist voor verschillende media, waaronder Taraf en P24, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel dat in het tijdschrift Nokta in april 2016 is gepubliceerd. İnan Ketenciler, verslaggever van online nieuwssite T24, is ook verdachte in deze zaak, omdat hij het artikel opnieuw publiceerde.

Lees meer...
 

Ahmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur en Tuncay Opçin

22-25 maart Istanbul, Turkije

tarafdavasi

Vijf journalisten van het inmiddels gesloten dagblad Taraf zijn op basis van verschillende aanklachten beschuldigd en in verband gebracht met een vermeende militaire staatsgreep in 2010 onder de naam 'Balyoz-operatie'. Zij worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving over rechtszaken tegen generaals die deze staatsgreep zouden hebben gepland. Deze generaals zijn vrijgesproken, terwijl de rechtszaken tegen de journalisten worden voortgezet.

Lees meer...
 

Cansu Pişkin

25 maart Istanbul, Turkije

cansupiskin

Cansu Pişkin, journaliste van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'het aanwijzen van een staatsfunctionaris als doelwit voor terroristische organisaties' naar aanleiding van een artikel dat in de krant is gepubliceerd.

Lees meer...
 

Çağdaş Erdoğan

26 maart Istanbul, Turkije

cagdaserdogan

Çağdaş Erdoğan - fotojournalist en video-producer voor verschillende internationale pers- en foto-agentschappen, waaronder AP, AFP en Getty Images, de New York Times en de Guardian - is op 13 september 13 2017 gearresteerd. Çağdaş is opgepakt, omdat hij op 2 september in het district Kadıköy in Istanbul een locatie van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT) zou hebben gefotografeerd.

Lees meer...
 

Ziya Ataman

26 maart Istanbul, Turkije

ziyaataman

Ziya Ataman, verslaggever van het persbureau Dicle (DİHA), is op 11 april 2016 gearresteerd op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. De politie detineerde Ataman nadat hij deelnam aan een protest in de stad Van, in het zuidoosten van Turkije.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 3