Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenKazım Güleçyüz en İbrahim Özdabak

2 mei Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Kazım Güleçyüz, hoofdredacteur van de krant Yeni Asya, en cartoonist İbrahim Özdabak worden beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege tweets en een cartoon. Güleçyüz zette in zijn tweets vraagtekens bij de ware toedracht achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. Özdabak sympathiseerde in een cartoon met een vrouw die in gevangenschap een miskraam kreeg. Zij zit een gevangenisstraf uit vanwege vermeende banden met Fethullah Gülen, de geestelijke leider die volgens de Turkse autoriteiten het brein zou zijn achter de mislukte couppoging.

Lees meer...
 

Kemal Demir en Kemal Karagöz

2 mei Istanbul, Turkije

Kemaldemir

Kemal Demir - cameraman van het inmiddels gesloten tv-station TV10 - en stafmedewerker Kemal Karagöz zijn gearresteerd op 25 november 2017. Karagöz werd op borgtocht vrijgelaten op 1 december 2017.

Lees meer...
 

Uğur Yılmaz

7 mei Bitlis, Turkije

ugur yilmaz

Uğur Yılmaz - voormalig verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (DİHA), die ook werkzaam was op de persafdeling voor de burgemeester van Batman in het zuidoosten van Turkije - werd op 17 juli 2017 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Halil İbrahim Erbil

7 mei 2019 Gaziantep, Turkije

Halilibrahimerbil

Halil İbrahim Erbil, een freelance journalist werkzaam in Frankrijk, wordt beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda' en 'bedreiging' op basis van een klacht die is ingediend door Fatma Şahin, burgemeester van de stad Gaziantep. Erbil wordt mogelijk vervolgd vanwege verschillende posts op social media, waarin hij de burgemeester 'bedreigd' zou hebben. Şahin beweert ook dat Erbil propaganda heeft gemaakt voor een terroristische organisatie via zijn social media posts.

Lees meer...
 

Çağdaş Erdoğan

7 mei Istanbul, Turkije

cagdaserdogan

Çağdaş Erdoğan - fotojournalist en video-producer voor verschillende internationale pers- en foto-agentschappen, waaronder AP, AFP en Getty Images, de New York Times en de Guardian - is op 13 september 13 2017 gearresteerd. Çağdaş is opgepakt, omdat hij op 2 september in het district Kadıköy in Istanbul een locatie van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT) zou hebben gefotografeerd.

Lees meer...
 

Hasan Cemal

7 mei Istanbul, Turkije

hasancemal resized

Hasan Cemal, een vooraanstaande journalist en oprichter van het online nieuwsplatform T24, wordt beschuldigd van terroristische propaganda, verheerlijking van een misdaad, smaad en opruiing vanwege een artikel dat hij in 2015 publiceerde op T24. Hierin schreef hij over de aanwezigheid van Turkse militaire troepen in de overwegend door Koerden bevolkte stad Silvan, waaronder interviews met twee arbeiders en de toenmalige burgemeester.

Lees meer...
 

Kibriye Evren

7 mei Diyarbakır, Turkije

kibriye evren

Kibriye Evren, verslaggeefster van het persagentschap Jinha, werd gearresteerd op 11 oktober 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. De politie nam tijdens verschillende operaties op 9 oktober 23 personen in hechtenis, onder wie Koerdische politici en journaliste Evren. Terwijl Evren en twee andere personen na twee dagen werden gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' werd de rest vrijgelaten.

Lees meer...
 

Eren Keskin, Reyhan Çapan, Filiz Koçali, Ayşe Berktay, Nuray Özdoğan, Celalettin Can, Ayşe Batumlu, Reyhan Hacıoğlu en Hüseyin Aykol

7 mei Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad Özgür Gündem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant. De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen Özgür Gündem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

Lees meer...
 

Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, A. Vahap Taş, İnan Kızılkaya en Kemal Sancılı

8 mei Diyarbakır, Turkije

dihalogoedited

Zeven journalisten en leidinggevenden van het inmiddels gesloten persagentschap DIHA worden beschuldigd van 'het kiezen van een persoon als doelwit' en 'het aanwijzen van een doelwit aan een terroristische organisatie'. Aanleiding is een artikel dat is in februari 2016 door DİHA gepubliceerd.

Lees meer...
 

Mehmet Gündem

8 mei Istanbul, Turkije

MehmetGundem

Mehmet Gündem, in het verleden werkzaam voor verschillende media, waaronder het inmiddels gesloten dagblad Zaman, de kranten Tercüman, Yeni Şafak en Milliyet en TRT Haber, is gearresteerd op 9 november 2017. Dit gebeurde als onderdeel van een operatie tegen de Stichting van Journalisten en Schrijvers (GYV), die eerder bij decreet werd gesloten.

Lees meer...
 

DİHA, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite, distributiebedrijf Fırat en anderen

9 mei Istanbul, Turkije

kck-basın

In maart 2011 zijn 32 journalisten en medewerkers van verschillende media gearresteerd en in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd. Dit gebeurde na een reeks politieoperaties tegen Koerdische media, zoals persagentschap Dicle (DİHA), het dagblad Özgür Gündem en Azadiya Welat. De zaak telt in totaal 46 aangeklaagden en sleept zich sinds 2011 voort.

Lees meer...
 

Abdullah Kaya

13 mei Ağrı, Turkije

Abdullah-Kaya

Abdullah (Abdulhalik) Kaya, correspondent in Ağrı voor het nieuwsagentschap Dicle (DİHA), werd op 4 december 2017 gearresteerd. Dit gebeurde nadat zijn veroordeling tot vier jaar en twee maanden gevangenisstraf op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' was goedgekeurd door het Hof.

Lees meer...
 

Fatih polat

14 mei Istanbul, Turkije

fatihpolat resized

Fatih Polat, hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel journalist Craig Shaw dat hij in 2017 publiceerde. Het artikel ging in op de offshore bankrekeningen van de familie van president Erdoğan.

Lees meer...
 

Can Dündar

15 mei Istanbul, Turkije

candundar

Can Dündar, voormalig hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van het 'verkrijgen van geheime documenten voor spionage' en 'hulp aan een terroristische organisatie zijn' in twee afzonderlijke rechtszaken. Aanleiding is de onthulling in 2014 van Cumhuriyet dat trucks van de Turkse inlichtingendienst (MİT) wapens zouden hebben vervoerd naar Syrië.

Lees meer...
 

Mehmet Dursun

15 mei Van, Turkije

mehmetdursun

Mehmet Dursun, verslaggever van het per decreet gesloten, pro-Koerdische nieuwsagentschap Dicle (DİHA), werd tijdens een inval in zijn woning op 6 april 2018 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' vanwege telefoongesprekken die hij in 2014 met zijn nieuwsbronnen voerde.

Lees meer...
 

Erdem Gül en Enis Berberoğlu

15 mei Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Erdem Gül - voormalig corresppondent in Ankara van het dagblad Cumhuriyet - en Enis Berberoğlu, parlementariër van oppositiepartij CHP, hebben in detentie vanwege een rechtszaak die oorspronkelijk is aangespannen tegen Can Dündar, oud-hoofdredacteur van de krant. Tijdens de meest recente rechtszitting - op 6 februari 2019 - besloot het Hof het dossier van Dündar te scheiden van de rechtszaak tegen Gül en Berberoğlu.

Lees meer...
 

Seda Taşkın

15 mei Erzurum, Turkey

sedataskin

Seda Taşkın, journalist van het persagentscha Mezopotamya, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Taşkın werd opgepakt tijdens een politie-inval in haar woning in Ankara.

Lees meer...
 

Hüseyin Aykol, Zana Kaya, İnan Kızılkaya en één andere persoon

16 mei Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van de inmiddels gesloten krant Özgür Gündem verschenen naar aanleiding van verschillende aanklachten voor de rechtbank, waaronder 'het openlijk uitlokken van een misdaad', 'terroristische propaganda' of 'openlijke belediging van de regering en staatsorganen' vanwege artikelen en reportages die in de krant zijn verschenen.

Lees meer...
 

Safiye Alağaş

23 mei Diyarbakır, Turkije

safiye-alagas-resized

De Autoriteit voor Informatie en Communicatie Technologie (BTK heeft een officiële aanklacht in ingdiend tegen Safiye Alağaş, chef van de nieuwsredactie van JinNews, een persagentschap dat wordt gerund door vrouwen en in het Koerdisch publiceert. De aanklacht tegen Alağaş heeft betrekking op verschillende artikelen. Alağaş wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' en kan tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.

Lees meer...
 

Meşale Tolu en 26 andere personen

23 mei Istanbul, Turkije

MesaleTolu

Meşale Tolu, tolk van het linkse persagentschap Etkin Haber Ajansı (ETHA), is op 5 mei 2017 gearresteerd. Zij kan tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 3