R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenRamazan Alkan

4 september Ankara

ramazanalkan

Ramazan Alkan, verslaggever van het dagblad Yeni Akit, is op 30 september 30 2016 gearresteerd op beschuldiging van het gebruik van ByLock, een versleutelde communicatie-app waarvan wordt beweerd dat deze wordt gebruik door volgelingen van de G羹len-beweging.

Lees meer...
 

Hayri Demir, Sibel H羹rta en tien andere personen

6 september, Ankara

hurtas demir resized

Sibel H羹rta, correspondent in Ankara voor Art覺 Tv, en Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, zijn aangeklaagd op beschuldiging van het 'aanzetten tot haat en verdeeldheid' en het bedrijven van 'terroristische propaganda via de media'. De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf ge禱ist die kan oplopen tot tien jaar en zes maanden. Hij diende zijn aanklacht tegen beide journalisten samen in met de dossiers van tien andere gedaagden, vanwege hun verslaggeving en posts op social media over een Turkse militaire operatie in Afrin, Syri禱.

Lees meer...
 

Arafat Dayan

7 september Istanbul, Turkije

Arafat-Dayan IPI

Arafat Dayan, de voormalige hoofdredacteur van het pro-Koerdische weekblad Demokratik Ulus, is op 1 juli 2016 in het district Tarsus in Mersin gearresteerd, toen hij naar het politiebureau ging om zijn rijbewijs te verlengen. Dit gebeurde op basis van een arrestatiebevel dat eerder tegen hem was uitgevaardigd.

Lees meer...
 

D襤HA, zg羹r G羹ndem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite, distributiebedrijf F覺rat en anderen

7 september Istanbul, Turkije

kck-bas覺n

In maart 2011 zijn 32 journalisten en medewerkers van verschillende media gearresteerd en in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd. Dit gebeurde na een reeks politieoperaties tegen Koerdische media, zoals persagentschap Dicle (D襤HA), het dagblad zg羹r G羹ndem en Azadiya Welat. De zaak telt in totaal 46 aangeklaagden en sleept zich sinds 2011 voort.

Lees meer...
 

Leyla Y覺ld覺z

11 september Mersin, Turkije

ozgurlukcudemokrasi

Leyla Y覺ld覺z, een distributeur van de pro-Koerdische krant zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi wordt beschuldigd van het 'verspreiden van terroristische propaganda' met als doel propaganda te maken voor de verboden Unie van Gemeenschappen uit Koerdistan (KCK).

Lees meer...
 

Seda Tak覺n

12 september Mu, Turkey

sedataskin

Seda Tak覺n, journalist van het persagentscha Mezopotamya, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Tak覺n werd opgepakt tijdens een politie-inval in haar woning in Ankara.

Lees meer...
 

襤hsan Yaar, 襤shak Yasul, Mehmet Ali elebi, Reyhan Hac覺olu, Hicran Urun, P覺nar Tarlak, Ramazan Sola, Nedim Demirk覺ran en Mehmet Beyazit

12 september Istanbul, Turkije

ozgurlukcudemokrasi

Op 29 maart 2018 deed de politie een inval in de gebouwen van de pro-Koerdische krant zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi en drukkerij G羹n Matbaa in Istanbul. Een vertrouweling van de regering werd op dezelfde dag als leidinggevende van de krant benoemd tot het weekblad in juni werd gesloten op basis van decreet 701.

Lees meer...
 

mer elik, Tunca reten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sarg覺n en Metin Yoksu

13 september Istanbul, Turkije

redhackedited

Zes journalisten en medewerkers van mediatitels in Turkije worden berecht vanwege hun verslaggeving over e-mails die in september 2016 zijn gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. De mails zouden afkomstig zijn van het account van Berat Albayrak, de toenmalige minister van Energie en schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoan.

Lees meer...
 

襤shak Karaka

18 september Istanbul

ishakkarakas

襤shak Karaka, hoofdredacteur van de krant Halk覺n Nabz覺 en columnist voor Art覺 Ger癟ek, werd na een eerdere politie-inval in zijn woning op 26 januari 2018 gearresteerd, op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Zijn posts op social media waarin hij zich kritisch uitlaat over de operaties van de Turkse strijdkrachten in Afrin, Syri禱 tegen Koerdische rebellen zijn als bewijsmateriaal gebruikt.

Lees meer...
 

Fahrettin K覺l覺癟

18 september Adana, Turkije

fahrettinkilic

Fahrettin K覺l覺癟, verslaggever van het pro-Koerdische tijdschrift zg羹r Toplum, werd op 31 maart 2017 gearresteerd, op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Naar verluidt, is de aanleiding een foto waarop hij te zien is in regionale Koerdische kleding.

Lees meer...
 

Ahmet 覺k

18 september Istanbul, Turkije

ahmetsik

De prominente onderzoeksjournalist Ahmet 覺k van het dagblad Cumhuriyet wordt beschuldigd van 'openlijke belediging van de Turkse natie, de Turkse Republiek en zijn instituties'. Deze beschuldigingen zijn vooral gebaseerd op zijn social media posts op Twitter. De aanklacht is ingediend na een klacht van een verslaggever van het staatsgezinde persagentschap Anadolu over 覺k bij het communicatiecentrum van de minister-president (B襤MER).

Lees meer...
 

Mustafa Kara, 襤smail G繹khan Bayram en G繹khan etin

19 september Istanbul, Turkije

hayat覺nsesi

Mustafa Kara, 襤smail G繹khan Bayram - eigenaars van het tv-kanaal Hayat覺n Sesi - en G繹khan etin -algemeen directeur van het tv-kanaal - worden beschuldigd van het maken van 'voortdurende propaganda' voor drie verschillende terroristische groeperingen, namelijk IS, de PKK en TAK - een afsplitsing van de PKK.

Lees meer...
 

襤dris Y覺lmaz en Erhan Akba

21 september Van, Turkije

idrisyilmaz

襤dris Y覺lmaz en Erhan Akba, verslaggevers van Gazete Yaam, een lokale krant in Van, worden beschuldigd van 'belediging en smaad' vanwege hun verslaglegging over seksueel misbruik op drie verschillende scholen in het district Kekliova in Van.

Lees meer...
 

Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazl覺 Il覺cak, Fevzi Yaz覺c覺, Yakup imek, 羹kr羹 Turul zeng羹l

21 september Istanbul, Turkije

altans ilicak merged

De zes journalisten Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazl覺 Il覺cak, Fevzi Yaz覺c覺, Yakup imek en 羹kr羹 Turul zeng羹l zijn in februari 2018 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege een 'poging tot omverwerping van de constitutionele orde'.

Lees meer...
 

Abdullah Kaya

24 september Ar覺, Turkije

Abdullah-Kaya

Abdullah (Abdulhalik) Kaya, correspondent in Ar覺 voor het nieuwsagentschap Dicle (D襤HA), werd op 4 december 2017 gearresteerd. Dit gebeurde nadat zijn veroordeling tot vier jaar en twee maanden gevangenisstraf op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' was goedgekeurd door het Hof.

Lees meer...
 

ar覺 Sar覺

25 september Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

ar覺 Sar覺, politiek redacteur van het dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging en smaad' op basis van twee artikelen die op 8 en 9 november 2017 in Evrensel zijn gepubliceerd. Sar覺 kan hiervoor een gevangenisstraf van zes jaar krijgen.

Lees meer...
 

Deniz Y羹cel

25 september Istanbul, Turkije

denizyucel

De Turkse autoriteiten arresteerden de Turks-Duitse journalist Deniz Y羹cel, correspondent van Die Welt, op 27 februari 2017. Dit gebeurde bijna twee weken nadat hij was gedetineerd op beschuldiging van het verspreiden van propaganda voor de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de beweging van geestelijk leider Fethullah G羹len, van wie de Turkse regering denkt dat hij het brein is achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016.

Lees meer...
 

Murat G羹re, Furkan G繹ken en Metin Aybey

27 september Gaziantep, Turkije

Murat-G羹re

Murat G羹re, eem columnist van de locale krant Ay覺ntap in Gaziantep, is op 2 augustus 2017 samen met Furkan G繹ken - hoofdredacteur van de newssite Detail Haber - gedetineerd en in afwachting van zijn rechtszaak gevangen gezet. Hij wordt beschuldigd van 'het schenden van de vertrouwelijkheid van een onderzoek'.

Lees meer...
 

Hakan Dirik en Erk Acarer

27 september Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Hakan Dirik - correspondent in Izmir voor het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet - en Erk Acarer - verslaggever van de krant BirG羹n - zijn beschuldigd van 'smaad', nadat de toenmalige minister van Justitie, Bekir Bozda's, een klacht indiende over hun nieuwsartikelen.

Lees meer...
 

Kaz覺m K覺z覺l en 23 andere personen

1 oktober Izmir, Turkije

kazimkizil

Kaz覺m K覺z覺l, een freelance journalist en documentairemaker, is gedetineerd op 17 april 17 2017 terwijl hij opnames maakten tijdens protesten die volgden een dag na het referendum over een presidentieel systeem in Turkije. Hij wordt beschuldigd van 'belediging van de president' in eerdere posts op social media.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 3