R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenAhmet Altan, Mehmet Altan, Nazl─▒ Il─▒cak, Fevzi Yaz─▒c─▒, Yakup ┼×im┼ček, ┼×├╝kr├╝ Tu─črul ├ľz┼čeng├╝l

4 november Istanbul, Turkije

altans ilicak merged

De zes journalisten Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazl─▒ Il─▒cak, Fevzi Yaz─▒c─▒, Yakup ┼×im┼ček en ┼×├╝kr├╝ Tu─črul ├ľz┼čeng├╝l zijn in februari 2018 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege een 'poging tot omverwerping van de constitutionele orde'.

Lees meer...
 

Selman Kele┼č

5 november Istanbul, Turkije

selmankeles

Selman Kele┼č, journalist van het per decreet gesloten pro-Koerdische persagentschap Dicle (D─░HA), wordt beschuldigd van 'schending van de eenheid en integriteit van de Staat ' vanwege een artikel met de titel 'De politieagent die ontslag nam: ze sturen ons de dood in'.

Lees meer...
 

22 journalisten van ├ľzg├╝r G├╝ndem

5 november Istanbul, Turkije

ozgurgundem

22 journalisten van het inmiddels gesloten pro-Koerdische dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem zijn na een politie-inval op de redactie van de krant in augustus 2016 gedetineerd. Korte tijd later kwamen zij weer vrij. Een aanklager startte een gerechtelijk onderzoek naar hen op beschuldiging van 'belediging' en 'het hinderen van politiefunctionarissen'.

Lees meer...
 

Ceren Karl─▒da─č

5 november Istanbul, Turkije

cerenkarlidag resized

Ceren Karl─▒da─č, een Koerdische journaliste, wordt beschuldigd van 'het schenden van de wet op openbare bijeenkomsten en demonstraties' in een rechtszaak waarin ook elf andere verdachten zijn aangeklaagd.

Lees meer...
 

Berzan G├╝ne┼č

5 november I─čd─▒r, Turkey

berzangunes

Berzan G├╝ne┼č, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, is op 11 juni 2018 gearresteerd in de provincie ┼×─▒rnak, in het zuidoosten van Turkije. G├╝ne┼č was onderweg naar de stad voor een opdracht, toen de politie hem oppakte op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Ferhat Parlak

6 november Diyarbak─▒r, Turkije

ferhatparlak

Ferhat Parlak, eigenaar van de lokale krant Silvan M├╝cadele, is gearresteerd op 14 april 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De aanklacht is gebaseerd op anonieme getuigenverklaringen.

Lees meer...
 

Erol ├ľndero─člu

7 november Istanbul, Turkije

erol

Erol ├ľndero─člu, vertegenwoordiger in Turkije van Reporters Without Borders (RSF), wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' voor zijn deelname aan een demonstratie in protest tegen een reeks aanklachten die zijn geopend tegen het initiatief Academici voor Vrede. Deze campagne stond in het teken van een petitie met de titel 'Wij willen niet medeplichtig zijn aan deze misdaad!' met als doel een oproep te doen voor vrede in de met name door de Koerden bewoonden regio's in Zuidoost-Turkije.

Lees meer...
 

Atakan S├Ânmez

7 november Istanbul, Turkije

atakansonmez resized

Atakan S├Ânmez, voormalig nieuwsredacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege twee artikelen over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syri├ź. Deze artikelen, gepubliceerd op 20 januari 2018, zijn als bewijsmateriaal aan het gerechtelijk dossier toegevoegd.

Lees meer...
 

Adnan Bilen

8 november Van, Turkije

adnan bilen resized

Journalist Adnan Bilen wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een social media post waarin hij een artikel deelt waarin hij Erdo─čan bekritiseert. De openbare aanklager wil dat Bilen op basis van dezelfde aanklacht twee keer bestraft zou worden. De advocaten van Bilen hebben vrijspraak ge├źist en hebben gesteld dat zijn social media posts geen beledigingen, maar kritiek bevatten.

Lees meer...
 

Mehmet ├çakmak├ž─▒

8 november Diyarbak─▒r, Turkije

Mehmet-cakmakci resized

Mehmet ├çakmak├ž─▒, correspondent van Medyascope TV, werd in Diyarbak─▒r gearresteerd op 4 juli 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. ├çakmak├ž─▒ kwam op borgtocht vrij op 18 oktober, nadat hij drie maanden in detentie had gezeten.

Lees meer...
 

Ahmet Altan

12 november Istanbul, Turkije

AhmetAltan

Ahmet Altan en zijn broer Mehmet Altan, professor Economie en columnist, werden op 10 september 2016 gearresteerd. Zij worden er beiden van beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van hun positie in de media ten gunste van G├╝len-beweging, die de Turkse regering ervan verdenkt het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep in juli 2016.

Lees meer...
 

Kibriye Evren

12 november Diyarbak─▒r, Turkije

kibriye evren

Kibriye Evren, verslaggeefster van het persagentschap Jinha, werd gearresteerd op 11 oktober 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. De politie nam tijdens verschillende operaties op 9 oktober 23 personen in hechtenis, onder wie Koerdische politici en journaliste Evren. Terwijl Evren en twee andere personen na twee dagen werden gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' werd de rest vrijgelaten.

Lees meer...
 

Kemal Demir en Kemal Karag├Âz

14 november Istanbul, Turkije

Kemaldemir

Kemal Demir - cameraman van het inmiddels gesloten tv-station TV10 - en stafmedewerker Kemal Karag├Âz zijn gearresteerd op 25 november 2017. Karag├Âz werd op borgtocht vrijgelaten op 1 december 2017.

Lees meer...
 

Fatih Polat

14 november Istanbul, Turkije

fatihpolat resized

Fatih Polat, hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel journalist Craig Shaw dat hij in 2017 publiceerde. Het artikel ging in op de offshore bankrekeningen van de familie van president Erdo─čan.

Lees meer...
 

Eren Keskin, H├╝seyin Aykol, Reyhan ├çapan en Hasan Ba┼čak

21 november Istanbul, Turkije

ozgurgundem

De hoofdredacteuren van het per decreet gesloten pro-Koerdische dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem - Eren Keskin en H├╝seyin Aykol - worden beschuldigd van 'terroristische propaganda', 'het verheerlijken van misdaad en criminelen' en 'opruiing'. Dezelfde aanklacht is ingediend tegen Managing Editor Reyhan ├çapan en journalist Hasan Ba┼čak.

Lees meer...
 

Havva Cu┼čtan en ─░sminaz Temel

26 november Istanbul, Turkije

havva ismina gimp

─░sminaz Temel, redacteur van het Etkin Persagentschap (ETHA), is op 19 oktober 2017 na een politie-inval samen met collega Havva Cu┼čtan, verslaggever van ETHA, gedetineerd. Zij worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Het gerechtshof beval hun offici├źle arrestatie op 25 oktober 2017.

Lees meer...
 

Deniz K─▒l─▒├ž

28 november Batman, Turkije

Deniz-kilic resized.JPG

Deniz K─▒l─▒├ž, voormalig correspondent van de per decreet gesloten Koerdische krant Azadiya Welat in de stad Batman, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege social media posts die hij in 2014 en 2015 deelde.

Lees meer...
 

Can D├╝ndar

28 november Istanbul, Turkije

candundar

Can D├╝ndar, voormalig hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt vervolgd vanwege zijn deelname aan een solidariteitscampagne voor de pro-Koerdische krant ├ľzg├╝r G├╝ndem. Een aantal redacteuren, journalisten en columnisten van de inmiddels gesloten krant ├ľzg├╝r G├╝ndem wordt berecht op beschuldiging van het 'openlijk uitlokken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van het dagblad.

Lees meer...
 

Eren Keskin, Filiz Ko├žali, Asl─▒ Erdo─čan, Necmiye Alpay, Rag─▒p Zarakolu, Zana Bilir Kaya, ─░nan K─▒z─▒lkaya, Kemal Sanc─▒l─▒ en Bilge Aykut

28 november Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant. De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen ├ľzg├╝r G├╝ndem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

Lees meer...
 

Necmiye Alpay

29 november Istanbul, Turkije

necmiyealpay resized

Necmiye Alpay, filoloog en redacteur, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege haar steun aan de petitie 'Academici voor Vrede' met als slogan 'We willen geen onderdeel zijn van deze misdaad'. Deze petitie is door meer dan 250 academici ondertekend en roept op tot vrede in de overwegend door Koerden bewoonde gebieden in Turkije.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2