R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomen─░dris Y─▒lmaz

3 januari Van, Turkije

idrisyilmaz

Er is in februari 2018 een nieuwe aanklacht ingediend tegen journalist ─░dris Y─▒lmaz op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De meeste recente zitting vond plaats op 6 december 2018, toen hij verscheen voor het Hogere Strafgerechtshof in Van. De rechtbak verdaagde de zitting naar 3 january 2019.

Lees meer...
 

Eren Erdem, Turan Ababey en tien anderen

7-11 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Eren Erdem - voormalig parlementari├źr van oppositiepartij CHP en hoofdredacteur van het inmiddels gesloten dagblad Kar┼č─▒ - en elf andere personen worden aangeklaagd op basis van steun aan en lidmaatschap van een terroristische organisatie. De aanklacht volgde op de openbaarmaking van informatie uit een reeks gerechtelijke onderzoeken die ook bekendstaan als de '17-25 December Operaties'. Deze onderzoeken hebben betrekking op een aantal politici, onder wie de zonen van de toenmalige ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Milieu.

Lees meer...
 

├ľmer ├çelik, Tunca ├ľ─čreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sarg─▒n en Metin Yoksu

8 januari Istanbul, Turkije

redhackedited

Zes journalisten en medewerkers van mediatitels in Turkije worden berecht vanwege hun verslaggeving over e-mails die in september 2016 zijn gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. De mails zouden afkomstig zijn van het account van Berat Albayrak, de toenmalige minister van Energie en schoonzoon van president Recep Tayyip Erdo─čan.

Lees meer...
 

Mehmet G├╝ndem

8 januari Istanbul, Turkije

MehmetGundem

Mehmet G├╝ndem, in het verleden werkzaam voor verschillende media, waaronder het inmiddels gesloten dagblad Zaman, de kranten Terc├╝man, Yeni ┼×afak en Milliyet en TRT Haber, is gearresteerd op 9 november 2017. Dit gebeurde als onderdeel van een operatie tegen de Stichting van Journalisten en Schrijvers (GYV), die eerder bij decreet werd gesloten.

Lees meer...
 

Halil ─░brahim Erbil

10 januari 2019 Gaziantep, Turkije

Halilibrahimerbil

Halil ─░brahim Erbil, een freelance journalist werkzaam in Frankrijk, wordt beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda' en 'bedreiging' op basis van een klacht die is ingediend door Fatma ┼×ahin, burgemeester van de stad Gaziantep. Erbil wordt mogelijk vervolgd vanwege verschillende posts op social media, waarin hij de burgemeester 'bedreigd' zou hebben. ┼×ahin beweert ook dat Erbil propaganda heeft gemaakt voor een terroristische organisatie via zijn social media posts.

Lees meer...
 

Kibriye Evren

10 januari Diyarbak─▒r, Turkije

kibriye evren

Kibriye Evren, verslaggeefster van het persagentschap Jinha, werd gearresteerd op 11 oktober 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. De politie nam tijdens verschillende operaties op 9 oktober 23 personen in hechtenis, onder wie Koerdische politici en journaliste Evren. Terwijl Evren en twee andere personen na twee dagen werden gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' werd de rest vrijgelaten.

Lees meer...
 

Me┼čale Tolu en 26 andere personen

10 januari Istanbul, Turkije

MesaleTolu

Me┼čale Tolu, tolk van het linkse persagentschap Etkin Haber Ajans─▒ (ETHA), is op 5 mei 2017 gearresteerd. Zij kan tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

Lees meer...
 

46 journalisten en medewerkers van pro-Koerdische media

11 januari Istanbul, Turkije

kck-bas─▒n

In maart 2011 werden 32 journalisten en stafmedewerkers van verschillende media gearresteerd. Zij werden in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd als onderdeel van een reeks politieoperaties tegen pro-Koerdische media, zoals het persagentschap Dicle (D─░HA), het dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem en Azadiya Welat. De zaak gaat om 46 verdachten en sleept zich sinds 2011 voort.

Lees meer...
 

├ľmer ├çelik, ├ça─čda┼č Kaplan, Hamza G├╝nd├╝z, Selman ├çi├žek, A. Vahap Ta┼č, ─░nan K─▒z─▒lkaya en Kemal Sanc─▒l─▒

16 januari Diyarbak─▒r, Turkije

dihalogoedited

Zeven journalisten en leidinggevenden van het inmiddels gesloten persagentschap DIHA worden beschuldigd van 'het kiezen van een persoon als doelwit' en 'het aanwijzen van een doelwit aan een terroristische organisatie'. Aanleiding is een artikel dat is in februari 2016 door D─░HA gepubliceerd.

Lees meer...
 

Rechtszaak tegen G├╝n Matbaa

14 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Op 28 maart 2018 deed de politie in Istanbul invallen in de gebouwen van het Pro-Koerdische dagblad ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en drukkerij G├╝n Matbaa. Een vertrouweling van de regering kreeg dezelfde dag de leiding over zowel de krant als de drukkerij, totdat deze in juni per decreet werden gesloten.

Minstens twintig medewerkers van G├╝n Matbaa zijn op de dag van de politie-inval gearresteerd, samen met de eigenaar van de drukkerij, Kaz─▒m Zengin. De openbare aanklager diende twee afzonderlijke aanklachten in tegen ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en G├╝n Matbaa.

Lees meer...
 

Ziya Ataman

17 januari Istanbul, Turkije

ziyaataman

Ziya Ataman, verslaggever van het persbureau Dicle (D─░HA), is op 11 april 2016 gearresteerd op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. De politie detineerde Ataman nadat hij deelnam aan een protest in de stad Van, in het zuidoosten van Turkije.

Lees meer...
 

─░shak Karaka┼č

17 januari Istanbul, Turkije

ishakkarakas

─░shak Karaka┼č, hoofdredacteur van de krant Halk─▒n Nabz─▒ en columnist voor Art─▒ Ger├žek, werd na een eerdere politie-inval in zijn woning op 26 januari 2018 gearresteerd, op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Zijn posts op social media waarin hij zich kritisch uitlaat over de operaties van de Turkse strijdkrachten in Afrin, Syri├ź tegen Koerdische rebellen zijn als bewijsmateriaal gebruikt.

Lees meer...
 

Eren Keskin, Filiz Ko├žali, Asl─▒ Erdo─čan, Necmiye Alpay, Rag─▒p Zarakolu, Zana Bilir Kaya, ─░nan K─▒z─▒lkaya, Kemal Sanc─▒l─▒ en Bilge Aykut

17 januari Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant. De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen ├ľzg├╝r G├╝ndem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

Lees meer...
 

Emin ├ç├Âla┼čan, Necati Do─čru en drie anderen

 18 januari Istanbul, Turkije

sozcu edit

Vijf journalisten en leidinggevenden van het onafhankelijke dagblad S├Âzc├╝, opgericht in 2007, worden vervolgd wegens 'steun aan een terroristische organisatie'. Onder de verdachten zijn columnisten Emin ├ç├Âla┼čan en Necati Do─čru, hoofdredacteur Metin Y─▒lmaz, chef van de online editie Mustafa ├çetin en online nieuwsredacteur Y├╝cel Ar─▒. Zij kunnen worden veroordeeld tot 7,5 tot vijftien haar gevangenisstraf.

 

 

Lees meer...
 

Haydar Erg├╝l

18 januari Istanbul, Turkije

haydarergul

Haydar Erg├╝l, redacteur van de krant Demokratik Modernite, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'terroristische propaganda' en 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Erg├╝l was eerder op 16januari op de luchthaven van Diyarbak─▒r opgepakt en overgebracht naar het gerechtshof ├ça─člayan in Istanbul, waar hij een verklaring aflegde.

Lees meer...
 

Kemal ├ľzer

21 januari Tunceli, Turkije

KemalOzer

Kemal ├ľzer, correspondent in Tunceli voor het onafhankelijke dagblad Evrensel, werd op 15 september 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De politie trof hem eerst tijdens een inval niet in zijn huis aan en arresteerde ├ľzer later in het district Dersim in de provincie Tunceli.

Lees meer...
 

Hayri Demir, Sibel H├╝rta┼č en negen andere personen

22 januari Ankara, Turkije

hurtas demir resized

Sibel H├╝rta┼č, correspondent in Ankara voor Art─▒ Tv, en Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, zijn aangeklaagd op beschuldiging van het 'aanzetten tot haat en verdeeldheid' en het bedrijven van 'terroristische propaganda via de media'. De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf ge├źist die kan oplopen tot tien jaar en zes maanden. Hij diende zijn aanklacht tegen beide journalisten samen in met de dossiers van tien andere gedaagden, vanwege hun verslaggeving en posts op social media over een Turkse militaire operatie in Afrin, Syri├ź.

Lees meer...
 

Nazl─▒ Il─▒cak

22 januari Istanbul, Turkije

AyseNazliIlicak

Ay┼če Nazl─▒ Il─▒cak is op 30 juli 2016 gearresteerd als onderdeel van een reeks operaties tegen journalisten die ervan worden verdacht volgelingen te zijn van Fethullah G├╝len.G├╝len wordt er door de Turkse regering van beschuldigd een 'parallelle staatsstructuur' te hebben opgericht en het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. Il─▒cak, voormalig commentator van het dagblad ├ľzg├╝r D├╝┼č├╝nce en Can Erzincan TV, was werkzaam als columnist van de krant Yar─▒na Bak─▒┼č, die werd opgericht nadat de autoriteiten een inval deden bij de Feza Gazetecilik mediagroep in maart 2016. Zij wordt in verschillende rechtszaken vervolgd op basis van uiteenlopende aanklachten.

Lees meer...
 

Mustafa ├ľge, Erdem ├ľzden, Ergun Korkmaz en Kaz─▒m Temiz

25 januari Didim, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Op 1 juni 2018 is een aanklacht ingediend tegen eigenaren en verslaggevers van een lokale krant in het district Didim district. Zij zijn aangeklaagd vanwege hun verslaggeving over een verklaring die de Arbeiderspartij (EMEP) heeft afgelegd over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syri├ź.

Lees meer...
 

─░dris Say─▒lgan, Medeni I┼č─▒k, Hatice ┼×eker en drie andere personen

25 januari Mu┼č, Turkije

idrissayilgan

─░dris Say─▒lgan, verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D─░HA), is op 24 oktober 2016 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2