Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Televisie in Turkije

Inhoudsopgave
Televisie in Turkije
Financiële en wettelijke obstakels
Alle pagina's
In Turkije wordt veel tv gekeken. Volgens onderzoek dat de Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) in maart 2006 verrichtte, kijken burgers 5f uur per dag naar de televisie. 19 Procent zit meer dan 10 uur per dag voor de beeldbuis. Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid van de bevolking vertrouwen heeft in de media. Zo vindt 56,5 procent de berichtgeving op tv en in kranten betrouwbaar. Toch stelt tegelijkertijd 34 procent juist géén vertrouwen in tv te hebben en zeggen 3 op de 10 burgers kranten niet betrouwbaar te vinden. Ruim de helft (52,6 procent) beschouwt radio en 44,2 procent internet als een betrouwbare informatiebron. Hoogopgeleiden hebben meer vertrouwen in internet dan in tv, radio en kranten.

Voorkeuren

Bijna driekwart van de bevolking kijkt regelmatig naar tv-journaals. Turkse soaps worden met 56,8 procent ook goed bekeken. 42 procent kijkt regelmatig naar een talkshow. Daarnaast kijken 4 op de 10 burgers graag naar buitenlandse films, documentaires en discussieprogramma’s. 30 Procent bekijkt het liefst naar sportprogramma’s. Uit onderzoek van de Universiteit van Istanbul (2001) naar het kijkgedrag van kinderen van 6 tot 14 jaar blijkt dat bijna de helft dagelijks 3 tot 5 uur tv kijkt.

Uitzendingen in de Koerdische taal

Op 25 januari 2004 heeft de RTÜK artikel 4 van Wet 3984 en Wet 4471 aangepast om ‘uitzendingen van traditionele talen en dialecten die worden gebruikt door Turkse burgers’ mogelijk te maken. Organisaties die in de Koerdische taal uitzendingen wilden verzorgen, kregen hiervoor toestemming, maar kregen een limiet van 45 minuten per dag en 4 uur per week opgelegd. Bovendien moeten alle programma’s in het Turks worden ondertiteld. Radiostations mogen 1 uur per dag en 5 uur per week in het Koerdisch uitzenden.