R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Vrouwelijke journalisten doelwit van repressie

Steeds vaker zijn vrouwelijke journalisten in Turkije doelwit van intimidatie en repressie. Bovendien is sprake van een politiek klimaat waarin vrouwen in de Turkse media steeds vaker op de korrel worden genomen of wordt via de social media de aanval op hen geopend. Een overzicht.

 

Fr├ęderike Geerdink
Op 5 september 2015 werd de Nederlandse journaliste Fr├ęderike Geerdink, die tot voor kort vanuit de zuidoostelijke stad Diyarbakir over Turkije berichtte, tegelijk met een groep van 32 Koerdische activisten, opgepakt in Y├╝ksekova. De autoriteiten beweerden dat zij zich in verboden gebied bevond. "Turkije mengt zich verregaand in het werk van journalisten. De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen", aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Op 9 september werd Geerdink uiteindelijk uitgezet naar Nederland. Zij werd eerder, op 6 januari 2015, ook opgepakt en op 13 april vrijgesproken. Ze werd toen naar aanleiding van een interview met een hooggeplaatst lid van de PKK beschuldigd van het verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink woonde en werkte bijna 10 jaar in Turkije.

Canan ├ço┼čkun
Tegen journaliste Canan ├ço┼čkun van het dagblad Cumhuriyet is in juni 2015 23 jaar en vier maanden gevangenisstraf ge├źist. ├ço┼čkun zou zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van een ambtenaar in functie, toen zij op 19 februari 2015 een artikel publiceerde waarin ze stelde dat leden van het Platform voor Unie in de Rechtsstaat (YBP)korting en voorrang zouden krijgen bij de aankoop van een huis. De huizen zouden volgens de journaliste door middel van loting toegewezen worden. De leden van het YBP zouden dat lotingssysteem omzeilen. Het proces tegen ├ço┼čkun gaat op 12 november 2015 van start.

Nev┼čin Meng├╝
President Erdo─čan richtte in mei 2015 zijn pijlen op Nev┼čin Meng├╝, presentator van tv-kanaal CNN T├╝rk. Tijdens een speech voor het algemene bestuur van de Federatie van Buschauffeurs haalde Erdo─čan uit naar de journaliste naar aanleiding van een dialoog die zij op Twitter met een volger had. De verklaring van de president luidde als volgt: "Een presentator - dochter van een voormalig parlementslid van de Republikeinse Volkspartij - maakt het presidenti├źle systeem en buschauffeurs belachelijk en spreekt over een 'Heilige Drie-eenheid': 'dorpshoofd, taxichauffeur, buschauffeur'. Wie beledigt zij eigenlijk? De gehele natie."Eerder nam Erdo─čan verschillende vrouwelijke journalisten onder vuur, onder wie Nuray Mert, Rengin Arslan, Selin Girit, Melis Alphan en Amberin Zaman.

Mine Bekiro─člu
In maart 2015 werd Mine Bekiro─člu, een journaliste uit Adana, veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf voor belediging van president Erdo─čan. Zij zou zich laatdunkend over het staatshoofd hebben uitgelaten op Facebook. Op belediging van het staatshoofd staat in Turkije maximaal vier jaar gevangenisstraf. Belediging van de regering kan worden bestraft met maximaal twee jaar cel.

Sedef Kaba┼č
Op 16 januari 2015 werd tot vijf jaar gevangenisstraf ge├źist tegen voormalig presentator en journaliste Sedef Kaba┼č - die in het verleden onder meer werkte voor CNN International - wegens een Twitter-bericht over het veelbesproken corruptieschandaal dat op 17 december 2013 aan het licht kwam. In het bericht, dat Kaba┼č in december 2014 op Twitter plaatste, roept zij haar volgers op de naam van de hoofdofficier van justitie in ─░stanbul, Hadi Saliho─člu, die het onderzoek naar het corruptieschandaal seponeerde, niet te vergeten. ''Vergeet nooit de naam van deze man. De officier van justitie die besloot om niet tot vervolging over te gaan, is Hadi Saliho─člu'', twitterde Kaba┼č. Voor die tweet werd Kaba┼č opgepakt. Ze moest voorkomen bij een rechter en een verklaring afleggen. Kaba┼č wordt beschuldigd van 'het dwarsbomen van functionarissen die betrokken zijn bij de strijd tegen terrorisme'. Saliho─člu is eiser in de zaak. ''Zoals blijkt uit de inhoud van de tweet, is het duidelijk, zonder enige twijfel, dat Kaba┼č Saliho─člu heeft bedreigd'', staat in de aanklacht. Ook wordt Kaba┼č beschuldigd van smaad.

F├╝sun Erdo─čan
De Turkse rechtbank veroordeelde de Nederlands-Turkse journaliste F├╝sun Erdo─čan in de nacht van 4 op 5 november 2013 tot levenslange celstraf vanwege het leiden van een linkse terreurorganisatie. Ze zat op dat moment al zeven jaar vast. Een delegatie van internationale journalisten waseerder in september aanwezig bij een rechtszaak tegen Erdo─čan, nadat in juni levenslang tegen haar was ge├źist. De NVJ en de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) vroegen aandacht voor haar zaak. Erdo─čan keerde in 1989 vanuit Nederland terug naar Turkije waar zij tot aan haar arrestatie in 2006 als journalist werkzaam was in Istanbul. Ze was oprichter en directeur van de regionale radiozender ├ľzg├╝r Radio (Vrije Radio). Zes maanden nadat Erdo─čan in 2014 uiteindelijk voorwaardelijk werd vrijgelaten uit de gevangenis slaagde zij er in, ondanks een reisverbod, opnieuw naar Nederland te vluchten, waar zij nu woont en werkt.

Amberin Zaman
Op 13 augustus 2014 riepen 127 vrouwelijke auteurs, journalisten, academici en activisten premier Erdo─čan op zijn excuses aan te bieden aan de journaliste Amberin Zaman. Erdo─čan liet zich in de aanloop naar de presidentsverkiezingen denigrerend uit over Amberin Zaman en nam ook andere vrouwelijke journalisten onder vuur, onder wie Nuray Mert, Rengin Arslan, Selin Girit en Melis Alphan. Amberin Zaman is de dochter van Arshad-├╝lZaman, een journalist uit Bangladesh. Ze werd geboren in New York en studeerde in Zwitserland. Na haar terugkeer naar de VS werd Zaman in 1992 correspondent in Turkije voor de Los Angeles Times, The Economist, de Daily Telegraph en de Washington Post. Ze was ook werkzaam voor BBC World Turkije als commentator. Nadat zij haar ontslag kreeg van Haber T├╝rk, trad zij in dienst bij Taraf. Ze werd bij HaberT├╝rk ontslagen vanwege de kritische columns die zij schreef. De journaliste schrijft veel over minderheden in Turkije en is voorstander van een normalisering van de Turks-Armeense relaties. Tijdens de Gezi-protesten werd de aanval op Zaman via Twitter geopend. In 2014 omschreef Erdo─čan haar als een 'militant vermomd als een journalist, een schaamteloze vrouw, die haar plaats moet kennen'. Als antwoord schreef zij een column in Taraf met de titel 'Wordt dan eerst een mens!' Na haar verslaggeving over de aanslag op Charlie Hebdo werd via Twitter opnieuw de aanval op haar geopend. Hierover zei ze: "Het is alsof je publiekelijk wordt gelyncht. Ik ben bang voor mijn veiligheid als ik op straat loop."