Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Kwartaaloverzicht 2014 persvrijheid in Turkije

In haar mediarapport over het laatste kwartaal van 2014 over persvrijheid in Turkije schetst medianetwerk Bianet een beeld van de toenemende repressie door de Turkse regering. De persvrijheid kwam steeds verder onder druk te staan. 22 journalisten en 10 krantenuitgevers zaten begin 2015 in de gevangenis. Tussen oktober en december 2014 zijn 2 websites en 1 Twitter-account gesloten en 43 journalisten gedetineerd.

 

Krantendistributeur Kadri Bağdu werd vermoord en de politie deed een inval in de woning van verslaggever Sedef Kabaş nadat hij een boodschap op Twitter had geplaatst. In een periode van drie maanden protesteerden kritische mediawebsites tegen mediaverboden die werden uitgevaardigd tijdens een parlementair onderzoek en incidenten in Yüksekova. De Europese Unie en journalistenvakbonden bekritiseerden de Turkse regering vanwege haar repressieve acties tegen de pers, zoals tijdens de arrestatie van Hidayet Karaca, het op selectieve wijze accrediteren van journalisten en de straffeloosheid van politiegeweld tijdens de protesten in en om het Gezipark in Istanbul.

Koerdische media

In de laatste drie maanden van 2014 gingen strafzaken tegen journalisten op beschuldiging van schending van het Turkse Wetboek van Strafrecht en de Anti-Terreurwet onverminderd door. Sommige aanklachten tegen verslaggevers en uitgevers hadden betrekking op het vermeende ‘lidmaatschap van een illegale gewapende organisatie’, ‘het bieden van hulp aan een illegale organisatie’ of het ‘oprichten of leiden van een illegale organisatie.’

22 journalisten en 10 krantenuitgevers zaten begin 2015 achter de tralies. 21 van de 22 gevangen journalisten en alle uitgevers waren bestraft op beschuldiging van betrokkenheid met illegale organisaties op basis van het Turkse Wetboek van Strafrecht (TCK) en de Anti-Terreurwet (TMK). Een andere journalist werd gevangen gezet wegens ‘verzet tegen de politie’. 14 van de 22 gevangen journalisten en alle uitgevers hebben relaties met de Koerdische media. Een jaar eerder zaten in dezelfde periode 59 journalisten en 23 uitgevers/mediafunctionarissen in de gevangenis.

14 van de 22 journalisten zaten vast vanwege hun vermeende steun aan of lidmaatschap van de Groep van Gemeenschappen Turks Koerdistan-Turkey (KCK), de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de DYG. Anderen werden gevangen gezet vanwege betrokkenheid bij de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij (MLKP)(1), het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront (DHKP-C)(1), de Verzetsbeweging (1), de Communistisch-Leninistische Arbeiderspartij van Turkije (TKEP/L)(1), Ä°BDA/C (1) en de Parallelle Staat (1). Een andere verslaggever zit in de gevangenis, omdat hij betrokken zou zijn bij de afdeling in Mersin van de Ergenekon-beweging. 18 van de 22 journalisten zijn veroordeeld en van drie verslaggevers moet de rechtszaak nog voorkomen. Tegen 1 journalist moet het gerechtelijk vooronderzoek moet nog beginnen.

Meer aanvallen en detenties

In het laatste kwartaal van 2014 werden 33 mediavertegenwoordigers het slachtoffer van intimidatie. 2 websites en 1 Twitter-account waren doelwit van repressieve maatregelen. 1 krantenuitgever is vermoord. 4 journalisten werden bedreigd, 43 journalisten gedetineerd en 2 verslaggevers mishandeld terwijl zij in hechtenis werden genomen. In dezelfde periode in 2013 was sprake van 27 verbale en fysieke aanvallen en werden 5 journalisten gedetineerd.


‘Terreurverdachten’

Tussen oktober en december kregen 4 journalisten in totaal een gevangenisstraf van 268,5 jaar op basis van het Turkse Wetboek van Strafrecht. 3 verslaggevers zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar vanwege hun verslaggeving van corruptiezaken. 3 journalisten zijn vervolgd vanwege het ‘schenden van vertrouwelijkheid en beïnvloeding van de rechtgevende macht’. Een jaar eerder zijn in dezelfde periode 13 personen, onder wie 4 journalisten, veroordeeld tot een gevangenisstraf van in totaal 2 keer levenslang, 1609 jaar en 4 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 2.526.640 Turkse lira.

Mediaverboden in 3 maanden

In het laatste kwartaal van 2013 was sprake van 13 gevallen van censuur: 6 journalisten, 2 websites, 2 Facebook-pagina’s, een boek, een film en een pianoconcert zijn gecensureerd. Er zijn 4 mediaverboden opgelegd naar aanleiding van berichtgeving over de verhoren van een parlementaire commissie naar corruptie, de Gamze Özçelik-zaak, de dood van 3 Turkse soldaten in Yüksekova en de dood van 2 politiemannen in Bingöl. Ook zijn minstens 4 gevallen gerapporteerd van discriminatie bij het verlenen van accreditaties aan journalisten. Een jaar eerder waren in dezelfde periode 12 gevallen van censuur.

‘Erdoğan-boetes’

Verschillende rechtbanken legden hoge geldboetes op aan 2 journalisten en een student voor belediging van president Erdoğan. Op basis van vergelijkbare aanklachten zijn 13 journalisten, een columnist en een cartoonist nog in afwachting van hun rechtszaak. 9 verslaggevers worden berecht vanwege belediging of inbreuk op de rechten van toenmalig premier Erdoğan, waarbij een journalist en een student zijn veroordeeld tot geldboetes. Ook is een wetenschapper veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 11 maanden en 20 dagen. Een jaar eerder was in dezelfde periode een journalist veroordeeld tot een uitgestelde gevangenisstraf van 13 maanden en 17 dagen. De krant Birgün kreeg een geldboete opgelegd van 10.000 Turkse lira en 3 journalisten moeten nog voor de rechtbank komen.

Veroordelingen wegens ‘godslastering’

In vervolg op de veroordeling van pianist Fazıl Say na verschillende posts op Twitter, zijn İlker Yaşar, Bülent Yılmaz en Ufuk Çalışkan van de krant Birgün veroordeeld tot 7 maanden voor ‘godslastering’ toen zij via het account Tanrı (God) Tweets plaatsten. De gevangenisstraf van Yaşar en Yılmaz is omgezet in een geldboete van 4500 Turkse lira. De straf van Çalışkan is uitgesteld. Minstens 47 journalisten en mediavertegenwoordigers kregen ontslag of moesten hun functie neerleggen. Een jaar eerder ging het in dezelfde periode om 23 personen.

Veroordelingen door Europese Hof

Het Europese Hof van de Mensenrechten veroordeelde Turkije op basis van Artikel 10 over de vrijheid van meningsuiting van de Europese Conventie voor de Mensenrechten. Zij gelastte de Turkse staat een financiële compensatie van 28.800 euro te betalen aan 3 personen, die tijdens een oneerlijk proces waren veroordeeld. Een jaar eerder gelastte het Hof in dezelfde periode de Turkse staat tot het betalen van in totaal 113.885 euro aan 24 personen en 2 mediaorganisaties als tegemoetkoming in geleden schade.

RTÃœK

De Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÃœK) vaardigde 8 waarschuwingen uit, legde 46 geldboetes op aan tv-stations en 1 waarschuwing en 2 boetes aan radiostations. In totaal bedroegen deze boetes 2.400.015 Turkse lira. In dezelfde periode in 2013 gaf RTÃœK 31 waarschuwingen en 24 boetes aan tv-stations en 1 waarschuwing en 5 boetes aan radiostations.

 

Bron: Bianet