Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Achtergronden

Vrouwelijke journalisten doelwit van repressie

Steeds vaker zijn vrouwelijke journalisten in Turkije doelwit van intimidatie en repressie. Bovendien is sprake van een politiek klimaat waarin vrouwen in de Turkse media steeds vaker op de korrel worden genomen of wordt via de social media de aanval op hen geopend. Een overzicht.

Lees meer...
 

Het glazen plafond in de Turkse media

"Wat ons wordt geleerd, is dat het doel van een journalistieke loopbaan is om een nog betere journalist te worden. Niemand heeft mij er echter voor gewaarschuwd dat in Turkije de voorwaarden ontbreken om, naar het voorbeeld van Christiane Amanpour, op een goede en betrouwbare manier journalistiek te bedrijven", aldus Göksel Göksü, werkzaam bij tv-zender CNN Türk.

Lees meer...
 

2015: Persvrijheid in Turkije nog steeds in neerwaartse spiraal

Ook al prijkt Turkije niet meer bovenaan de ranglijst van landen met het grootste aantal gevangen journalisten, toch blijft de persvrijheid zich in neerwaartse spiraal bewegen. Cartoonisten worden voor de rechter gedaagd, mediaconcerns beboet, websites en sociale netwerken als YouTube en Twitter regelmatig uit de lucht gehaald. De Turkse regering gebruikt beschuldigingen van ‘vijandigheid tegen de staat’ en ‘terrorisme’ als legitimering om journalisten te intimideren, arresteren en vervolgen.

Lees meer...
 

Kwartaaloverzicht 2014 persvrijheid in Turkije

In haar mediarapport over het laatste kwartaal van 2014 over persvrijheid in Turkije schetst medianetwerk Bianet een beeld van de toenemende repressie door de Turkse regering. De persvrijheid kwam steeds verder onder druk te staan. 22 journalisten en 10 krantenuitgevers zaten begin 2015 in de gevangenis. Tussen oktober en december 2014 zijn 2 websites en 1 Twitter-account gesloten en 43 journalisten gedetineerd.

Lees meer...
 

Het medialandschap in Turkije - Internet

Na een eerdere weigering bogen Facebook en Twitter in april 2015 alsnog voor Turkse druk. De sociale netwerken gaven toe aan de eis om foto's te verwijderen van openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz, die enkele dagen eerder omkwam bij een gijzeling door twee militanten van de verboden extreemlinkse organisatie DHKP-C. De rechter besloot in totaal 166 websites te laten afsluiten omdat de gewraakte foto daar circuleerde. Het zijn voorbeelden uit een lange reeks van incidenten waarbij de Turkse regering de druk op het internet en social media in de afgelopen jaren heeft opgevoerd.

Lees meer...
 

Medialandschap in Turkije

Sinds 1993 stimuleren opeenvolgende Turkse regeringen de vrijemarkteconomie. Resultaat: enkele grote holdings beheersen het medialandschap. Sindsdien is het mes gezet in de sociale rechten van journalisten. Op papier worden vakbonden toegestaan, maar in de praktijk betekent lidmaatschap ontslag. Op dit moment hebben slechts enkele bedrijven een cao voor journalisten.

Lees meer...
 

De AKP, het leger en de media

Net als haar seculiere voorgangers heeft de Turkse regering onder leiding van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) een moeizame relatie met de media. In 2008 leidde een corruptieschandaal in Duitsland rond de liefdadigheidsinstelling Deniz Feneri (Vuurtoren) tot een hevig conflict tussen premier Erdoğan en mediamagnaat Aydın Doğan. Doğan is eigenaar van de Doğan Groep, het grootste mediaconglomeraat van het land.

Lees meer...
 

‘Sansürlüdür’ – Censuur in Turkije

De journalistiek in Turkije staat sinds haar ontstaan onder controle van de Staat. De eerste Turkse krant -Takvim-i Vak’ayi, die in 1831 is opgericht – werd gepubliceerd door officiële geschiedschrijvers in dienst van de Ottomaanse staat. In 1864 was de eerste censuurwet een feit: de zogeheten Matbuat Nizamnamesi. Deze wet, die publicaties kon verbieden die de nationale veiligheid schonden, is een belangrijke voorloper van de huidige Anti-Terreurwet.

Lees meer...
 

Arbeidsomstandigheden journalisten in Turkije

Als onderdeel van de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie heeft de Turkse regering in 2006 de Mediawet versoepeld. In artikel 3 van deze wet is de persvrijheid geregeld:

“De pers is vrij. Deze vrijheid omvat het recht op het verzamelen en verspreiden van informatie en deze informatie kritisch te analyseren en hierover te publiceren. Het uitoefenen van deze vrijheden kan – in overeenstemming met de grondbeginselen van een democratische samenleving – worden ingeperkt met als doel de reputatie en rechten van anderen, de volksgezondheid en publieke moraal, de nationale veiligheid en de rechtsorde te beschermen, de ondeelbare integriteit van het grondgebied te waarborgen, misdaden te voorkomen, erop toe te zien dat niet gebruikgemaakt wordt van bronnen die staatsgeheim zijn en de integriteit en het onafhankelijk functioneren van de rechtstaat te waarborgen.”

Lees meer...
 

Televisie in Turkije

In Turkije wordt veel tv gekeken. Volgens onderzoek dat de Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) in maart 2006 verrichtte, kijken burgers 5f uur per dag naar de televisie. 19 Procent zit meer dan 10 uur per dag voor de beeldbuis. Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid van de bevolking vertrouwen heeft in de media. Zo vindt 56,5 procent de berichtgeving op tv en in kranten betrouwbaar. Toch stelt tegelijkertijd 34 procent juist géén vertrouwen in tv te hebben en zeggen 3 op de 10 burgers kranten niet betrouwbaar te vinden. Ruim de helft (52,6 procent) beschouwt radio en 44,2 procent internet als een betrouwbare informatiebron. Hoogopgeleiden hebben meer vertrouwen in internet dan in tv, radio en kranten.

Lees meer...