Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Achtergronden

Vrouwelijke journalisten doelwit van repressie

Steeds vaker zijn vrouwelijke journalisten in Turkije doelwit van intimidatie en repressie. Bovendien is sprake van een politiek klimaat waarin vrouwen in de Turkse media steeds vaker op de korrel worden genomen of wordt via de social media de aanval op hen geopend. Een overzicht.

Lees meer...
 

Het glazen plafond in de Turkse media

"Wat ons wordt geleerd, is dat het doel van een journalistieke loopbaan is om een nog betere journalist te worden. Niemand heeft mij er echter voor gewaarschuwd dat in Turkije de voorwaarden ontbreken om, naar het voorbeeld van Christiane Amanpour, op een goede en betrouwbare manier journalistiek te bedrijven", aldus Göksel Göksü, werkzaam bij tv-zender CNN Türk.

Lees meer...
 

Internet en social media

Het Turkse Ministerie van Binnenlandse Zaken identificeerde in de zomer van 2018 346 accounts op social media waar op 'provocatieve wijze' zou worden geschreven over de koersval van de Turkse lira. Dat was aanleiding voor een onderzoek naar personen die via social media 'nepnieuws' verspreiden over de Turkse economie. Het was niet voor het eerst dat Turkije kritische berichten op social media aanpakte. Begin 2018 vroeg de regering Twitter, Facebook en YouTube 'schadelijke, aanstootgevende, onware en manipulatieve' inhoud te verwijderen over de militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië. Het zijn voorbeelden uit een lange reeks van incidenten waarbij de regering in de afgelopen jaren de druk op het internet en social media heeft opgevoerd.

Lees meer...
 

‘Sansürlüdür’ - Censuur in Turkije

De journalistiek in Turkije staat sinds haar ontstaan onder controle van de Staat. De eerste Turkse krant -Takvim-i Vak’ayi, die in 1831 is opgericht – werd gepubliceerd door officiële geschiedschrijvers in dienst van de Ottomaanse staat. In 1864 was de eerste censuurwet een feit: de zogeheten Matbuat Nizamnamesi. Deze wet, die publicaties kon verbieden die de nationale veiligheid schonden, is een belangrijke voorloper van de huidige Anti-Terreurwet.

Lees meer...
 

Arbeidsomstandigheden journalisten in Turkije

In de afgelopen jaren was sprake van een sterke achteruitgang als het gaat om de persvrijheid in Turkije. Zo waren de Gezi-protesten in 2013 en de mislukte staatsgreep in juli 2016 een belangrijk kantelpunt. Hoewel de persvrijheid ook hiervoor onder druk stond, was sprake van een 'ander' Turkije: met een levendige civil society waarbij talrijke ngo's deelnamen aan de politieke en maatschappelijke discussie. Na de couppoging kwam Turkije echter steeds meer in een isolement terecht. Het was het begin van de afbraak van de democratische en staatsrechtelijke instituties in het land. Nog nooit was het aantal gevangen journalisten zo hoog. Niet voor niets omschrijft het Committee to Protect Journalists Turkije als 'de grootste gevangenis ter wereld voor journalisten'.

Lees meer...
 

Televisie in Turkije

Hoewel er in Turkije ontzettend veel tv-kanalen zijn, zijn er grenzen aan de vrijheid in de berichtgeving. De Hoge Raad voor Radio en Telvisie (RTÃœK) - verantwoordelijk voor 1.700 radio- en televisiezenders - geeft zendmachtigingen af en ziet toe op de naleving van mediaverboden, die de regering kan uitvaardigen als de openbare of nationale veiligheid in het geding is. Deze mediawaakhond is omstreden. Zij wordt door critici beschouwd als een instrument waarmee de AKP-regering haar conservatieve, islamitische waarden opdringt.

Lees meer...
 

Toetreding tot de Europese Unie

Turkije heeft de afgelopen jaren verschillende hervormingen doorgevoerd die toetreding tot de Europese Unie mogelijk moeten maken. Zo is de doodstraf in vredestijd afgeschaft, zijn rechten toegekend aan Koerdische burgers - zoals het recht Koerdisch te spreken - kwam de politie onder strengere controle te staan en is de wetgeving op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid aangepast. De mislukte staatsgreep in juli 2016 heeft de klok echter een flink aantal jaren achteruit gezet.

 

Lees meer...